Quest vanaf volgende week ook in het Amerikaanse tijdschriftenrek

Het populair-wetenschappelijke tijdschrift Quest verschijnt vanaf volgende week ook in de Verenigde Staten, meldt hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp op Instagram. In eerste instantie twee keer per jaar, meldt Groot Koerkamp desgevraagd.
Dit is dus echt een start voor de long haul?
“Bij succes gaan we hopelijk naar vier keer. Het is niet ondenkbaar dat we in de loop van de jaren ook specials zoals Quest Psychologie of Quest Historie op de buitenlandse markt gaan brengen. We zijn geïnspireerd door Flow en Happinez, die al jaren in het buitenland verschijnen en het echt goed doen. De hoofdredacteuren van die bladen hebben me heel erg geholpen met de eerste stappen.”
Waarom de Amerikaanse markt en niet, zeg, Duitsland of Frankrijk? Of, als je mikt op het grote Engelstalige gebied, bijvoorbeeld Groot-Brittannië?
“De Engelstalige edities zijn een visitekaartje voor Quest International. Met deze edities kunnen we de markt op en zoeken naar eventuele licentiehouders in landen waar Engels niet de voertaal is, zoals Frankrijk, Duitsland of Spanje. Daarnaast ging ons ondernemershart bij Quest ook wel sneller kloppen van het idee om de USA te veroveren.
Dus waarom niet gewoon proberen? We verschijnen deze maand voor het eerst in Engeland, Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Canada.”
Wordt de Amerikaanse/Engelstalige editie gewoon door jullie eigen redactie gemaakt? Je schreef op Instagram “eens kijken tegen hoeveel schenen we schoppen aldaar” - dus het behoud van de Nederlandse toon staat centraal?
“De redactie, onder leiding van adjunct-hoofdredacteur Philip Fontani - stelt de edities samen op basis van content die we al eerder maakten. Af en toe wordt er ook een verhaal geproduceerd, speciaal voor de buitenlandse editie. We werken samen met het Vertaalcollectief voor de vertalingen en de eindredactie.
Dat is nog helemaal niet makkelijk bij Quest, want de toon is inderdaad key. We hebben een heel typische directe, humorvolle soms een beetje grove toon, waarvan we benieuwd zijn of Engeland en Amerika daar klaar voor zijn. Vooral in Amerika zijn sommige woorden of verwijzingen not done of liggen heel gevoelig, maar dat weten wij natuurlijk niet.
De eerste versie van de Amerikaanse cover maakten we bijvoorbeeld een verwijzing naar religie. Nou, die coverkreet werd door een belangrijke Amerikaanse inkoper echt geadviseerd eraf te halen. Dat zouden de Amerikanen niet op prijs stellen. Vandaar mijn instapost: ik ben benieuwd hoeveel boze brieven we gaan krijgen.”
Hebben jullie een Amerikaanse drukker en distributiepartner?
“Het drukwerk wordt begeleid door onze eigen productieafdeling, hier in Nederland. We hebben een distributiepartner in Engeland, die zorgt dat Quest overal ter wereld in de schappen terecht komt.”
Er is sinds 1988 een Quest Magazine actief in Amerika. Wisten jullie daarvan? Of wellicht beter, weten zij van jullie?
“Er zijn zelfs meerdere magazines die Quest heten in Amerika. Wij staan geregistreerd als Quest Braintainment. Dus dat zit elkaar niet in de weg. Het land is gelukkig groot genoeg. Er is ruimte voor ons allemaal!”
Praat mee