mgm nvj maart

— donderdag 28 juli 2011, 15:34 | 4 reacties, praat mee

Publieke media

In mijn vorige column gewijd aan ‘SEO journalism’ was ik voor mijn doen nogal pessimistisch over de toekomst van de journalistiek. Dat is in de tussentijd eigenlijk alleen maar erger geworden. Na de zwanenzang van ‘The New York Times’, zoals vastgelegd in de documentaire ‘Page One’, verscheen de essaybundel ‘Will the last reporter please turn out the lights: the collapse of journalism and what can be done to fix it’, waarin op overtuigende wijze het einde van de Amerikaanse dagbladjournalistiek wordt opgetekend. Het boek bevat weinig nieuwe inzichten, maar om alle ontwikkelingen bij elkaar te zien, dan kun je niet anders dan somber worden. Je kent het rijtje inmiddels wel: oplages dalen, redacties krimpen, lezers hebben minder tijd omdat ze de hele dag Angry Birds spelen, en de maatschappelijke rol van kranten daalt sneller dan de aandelenkoers van TomTom.

Laatste wijziging: 8 augustus 2011, 13:49

Tot overmaat van ramp is er nog het schandaal rond de Britse tabloid News of the World. De jacht op hijgerig sensatienieuws dreef journalisten daar tot illegale en uiterst gênante afluisterpraktijken. ‘Thank you & Goodbye’, luidde de allerlaatste kop in chocoladeletters. Ja, jullie ook bedankt. Dit was precies het nekschot waar we op zaten te wachten.

Vervangend medium internet dat op papier veel beter is ingericht voor het nieuws, weet daarentegen geen deuk in een pakje boter te slaan: originele nieuwsgaring vindt nauwelijks plaats, de inhoud bestaat grotendeels uit (slecht geïnformeerde) meningen en omdat uitgevers geen lezersinkomsten hebben en de advertentie-inkomsten gering zijn mag het publiek als het even kan zijn eigen nieuws optekenen. Het medium mag dan gratis zijn, het niveau van de journalistiek is er ook naar.

Volgens mij is het geen overbodige luxe om na te denken over het toekomst¬scenario zonder een vierde macht van betekenis. Ik bedoel, als ze in de VS gaan roepen om ingrijpen van de overheid, dan mag je je best zorgen gaan maken.

Ik zou in dat licht graag een pleidooi aanhalen dat ik twee jaar geleden op Bright.nl en in nrc.next hield voor ‘publieke media’. We hebben ooit een omroepbestel in het leven weten te roepen voor radio en televisie.Daar-binnen is de journalistieke infrastructuur beschermd. We betalen er bovendien met z’n allen voor. Nu mag het bestel verouderd zijn en wat vadsig geworden, het uitgangspunt blijft goed.

Misschien wordt het tijd om het bestel uit te breiden met sites, apps, Twitter-accounts, Facebook en Hyves pagina’s, misschien zelfs een dagblad. Fuseer de NOS met het ANP en laat ze als crossmediale nieuwsomroep journalistiek bedrijven, gericht op het algemeen belang: feiten, onderzoek en analyses. Laat ze ook mediatechnologie ontwikkelen, zoals contentmanagementsystemen. Maar maak alle inhoud reclamevrij en stel alle inhoud en technologie gratis beschikbaar voor iedereen. Zoals de BBC dus maar dan open source.

Fijne vakantie!

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken) is hoofdredacteur van Bright

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Paulien, 28 juli 2011, 16:17

Interessante invalshoek; helemaal geen gek idee. Ik denk dat het zeker in het publieke belang is om gedegen nieuwsgaring en journalistiek te ondersteunen. Maar dat vonden we ook van cultuur en daar wordt nu ook destructief op bezuinigd. Dus of dit plan kans van slagen is betwijfel ik helaas.

Erikvh, 28 juli 2011, 16:22

Even afgezien van het publieke dagblad: volgens mij omschrijf je in de laatste alinea nagenoeg het al jaren ongewijzigde VPRO-standpunt. Maar daar zijn Den Haag en Brussel nog niet klaar voor…

britt, 9 augustus 2011, 09:55

journalistiek moet zich herbezinnen, niet alleen op versterkking eigen codes maar ook op rol in samenleving zoals die nu is; grimmig, informatie wordt achtergehouden, moeilijk te krijgen of is te juridisch/specialistisch. Journalist moet groter bewustzijn ontwikkelen van codes burgers:mensenrechten en beginselen goed bestuur for instance.  Lees:http://poli2020.com/2011/08/01/journalisten-van-waakhonden-verworden-tot-keffertjes/ en kijk bij:http://www.jhr.ca/en/ Woorden als” gedegen journalistiek, objectief, integer” etc moeten een basis hebben, die is er ook.

Jacq Zinken, 9 augustus 2011, 15:36

De denkrichting lijkt me de juiste; zie ook mijn artikel in Villamedia Magazine d.d. 6-11-09 ‘Publieke pers is serieuze optie’. In december van dat jaar schreef ik voor De Nieuwe Reporter ook nog ‘Keurmerk kan positie journalist versterken’. Beide stukken samen bevatten naar mijn mening veel elementen die bij een herbezinning op (de rol van) de journalistiek van belang zijn. Maar tussen droom en daad…... Zoals ook in deze discussie een aantal keren aangegeven wordt, zijn ideeen (ook mijn ideeen) over dit soort zaken niet nieuw, maar in de praktijk gebeurt er verder niets mee. Tenzij een bevlogen nieuwe generatie er serieus mee aan de slag gaat.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.