Jodal

— donderdag 26 juni 2008, 09:05

Programmaraden oneens met kabelaars

Het landelijk steunpunt voor programmaraden, kabelraden.nl, is het niet eens met de uitkomsten van het onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Kabelbedrijven. NLkabel liet onderzoeken in hoeverre programmaraden het door de overheid opgestelde modelreglement volgen. Programmaraden geven bindend advies voor het basispakket en doen vrijblijvende suggesties voor het standaardpakket van radio- en televisiezenders. Uit het onderzoek zou blijken dat slechts 8 van de in totaal 58 programmaraden het reglement volgen. Volgens kabelraden.nl leveren de programmaraden wel een zinvolle bijdrage bij het bepalen van het jaarlijkse kijk- en luisteraanbod. Laatste wijziging: 26 juni 2008, 14:27

De wetgever heeft volgens hen bewust gekozen voor regionale verschillen, door sterk de nadruk te leggen op binding met de eigen bevolking en samenstelling door verschillende gemeenten. Kabelraden.nl stelt verder dat dat uit eigen gegevens blijkt dat vrijwel alle programmaraden een reglement hanteren.

In de Tweede Kamer hadden bijna alle politieke partijen woensdag, bij de behandeling van aanpassingen in de Mediawet, forse kritiek op het functioneren van de programmaraden. Toch willen de regeringspartijen niet af van de raden, omdat er op dit moment geen alternatief is voor het werk dat ze doen. Het is nu de enige manier waarop de klanten invloed kunnen uitoefenen op de samenstelling van het programma-aanbod op de kabel.

Mediaminister Ronald Plasterk wil wel, dat politieke bestuurders niet langer in de programmaraden plaatsnemen. Op aandrang van het CDA heroverweegt hij die aanscherping. Het CDA ziet geen gevaar van belangenverstrengeling en vreest juist dat er te weinig mensen nog in de raden plaats willen nemen als bestuurders van deelname worden uitgesloten.

Meer bij Radiofreak

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.