banner printplaza 1

— vrijdag 29 mei 2015, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Poetin: dode militairen zijn staatsgeheim

De Russische president Vladimir Poetin heeft informatie over omgekomen militairen in vredestijd tot staatsgeheim bestempeld. Hij tekende daarover donderdag een decreet. Een woordvoerder van de president wilde niet zeggen waarom Poetin die stap heeft genomen. Tot op heden werden alleen de verliezen van Russische troepen in oorlogstijd beschouwd als staatsgeheim.

Mensenrechten- en persvrijheidorganisaties spreken over een nieuwe aanval op de vrijheid van meningsuiting en beschuldigen Poetin er van wat te verbergen hebben. Eerder deze maand presenteerden activisten van de oppositie een rapport waarin stond dat vorig jaar zomer en begin dit jaar zeker 220 Russische militairen zijn gedood in Oekraïne. Poetin ontkent dat Russische troepen in Oekraïne aan de kant van pro-Russische separatisten vechten tegen de regering in Kiev.

Volgens Amnesty roept het decreet ook verontrustende vragen op. “Zoals de vraag of journalisten en activisten die melding maken van vermeende verliezen in Oekraïne in de toekomst strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor verraad”, aldus John Dalhuizen van Amnesty. Het CPJ meldt dat er mogelijk een straf van 20 jaar cel op staat. Volgens de persvrijheidsorganisatie blijkt uit eerder onderzoek dat journalisten die onderzoek doen naar Russische slachtoffers in Oekraïne bedreigd worden en ook worden aangevallen. 

 

Bekijk meer van

Vladimir Poetin Rusland

Praat mee

banner loopbaanontwikkeling NVJ

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.