Nieuwe leden NVJ november

— vrijdag 4 september 2020, 17:44 | 0 reacties, praat mee

Pentagon wil onafhankelijk legerblad Start and Stripes ontbinden

© Stars and Stripes

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil het militaire legerblad Stars and Stripes ontbinden. Dat meldt USA Today op basis van een nog ongepubliceerde memo van het ministerie van Defensie. Laatste wijziging: 7 september 2020, 13:35

Volgens de memo moet de uitgever van het onafhankelijke militaire blad voor 15 september een plan presenteren waarbij alle publicaties van Stars and Stripes (zowel online als print) worden opgeheven, inclusief een “specifieke tijdlijn voor het ontruimen van door de overheid beheerde / gehuurde ruimte wereldwijd”.

“De laatste publicatie (in alle vormen) zal 30 september 2020 zijn”, schrijft kolonel Paul Haverstick Jr., de auteur van de memo.

De eerste Stars and Stripes rolde op 9 november 1861 van de drukpers. En zijn onafhankelijkheid van het Pentagon is gegarandeerd door vooraanstaande militaire leiders als Generaals John G. Pershing, George Marshall en Dwight Eisenhower. Zo berispte Eisenhower ooit generaal George Patton omdat hij Mauldin-cartoons probeerde te censureren die hij niet leuk vond, meldt USA Today.

Tegenwoordig wordt Stars and Stripes op locaties over de hele wereld gedrukt en dagelijks aan troepen geleverd - zelfs aan de frontlinie, waar het internet vaak ontoegankelijk is. Als de “lokale krant” voor het leger biedt het kritische berichtgeving over kwesties die belangrijk zijn voor leden van de nationale strijdkrachten, meldt Ruben Gallego, een marine-veteraan aan Military.com.

In de memo wordt gesteld dat de regering de bevoegdheid heeft om deze stap te zetten. Op de begroting van de defensie-afdeling wordt in het begrotingsjaar 2021 de subsidie van Starts and Stripes van 15,5 miljoen dollar op nul gezet. Het Congres, dat volgens de grondwet de macht heeft om beslissingen te nemen over hoe het geld van het publiek wordt besteed, heeft het verzoek van de president nog niet goedgekeurd.

Waarom het blad moet worden opgeheven is niet duidelijk. Hhet schrappen van de subsidie van 15,5 miljoen dollar zou een “verwaarloosbare impact” hebben op het totaalbudget van defensie van 700 miljard dollar. Maar het zou volgens USA Today een “enorm negatieve impact hebben op de meer dan 1,3 miljoen lezers van de krant. Het zou een symbool van de Amerikaanse inzet voor persvrijheid elimineren en het oordeel van generaties militaire leiders negeren.”

Bekijk meer van

VS Stars and Stripes Amerika

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.