NVJ compleet lid

— maandag 19 augustus 2013, 14:25

Onderzoek detentie partner Greenwald

UPDATE Labour wil een onderzoek naar de aanhouding van de partner van Guardian-journalist Glenn Greenwald, afgelopen zondag op vliegveld Heathrow. Het onderzoek zou zich moeten richten op de vraag of de antiterreurwetgeving is misbruikt om David Miranda urenlang vast te houden. Miranda was op doorreis vanuit Berlijn naar Rio de Janeiro, waar hij met Greenwald woont. Douanepersoneel deelde Miranda mee dat hij onder artikel 7 van Britse antiterreurwetgeving zou worden ondervraagd, bericht The Guardian. Alle apparatuur, zoals zijn mobiele telefoon maar ook een laptop, geheugenkaartjes en Miranda's camera werden in beslag genomen. Laatste wijziging: 20 augustus 2013, 12:28

Greenwald schrijft sinds begin juli over vergaande afluister- en analyseprogramma’s van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA, op basis van gelekt materiaal van klokkenluider Edward Snowden. Greenwald heeft ook geschreven over de Britse geheime dienst, die diensten verleent aan de NSA in ruil voor informatie. Snowden heeft eerder verklaard dat hij maatregelen heeft genomen om het materiaal veilig te stellen: zo zou hij meerdere kopieën hebben verdeeld aan vertrouwelingen; mogelijk verklaart dat de interesse in mensen dichtbij journalist Greenwald.

De Britse autoriteiten hebben niet gezegd waarom Miranda is aangehouden. De Britse politie liet het enkel bij een verklaring dat een man op Heathrow was ondervraagd en om 17 uur was vrijgelaten. Alle in beslag genomen apparatuur is echter nog steeds in handen van de overheid. De Braziliaanse overheid heeft laten weten dat het ‘ontstemd’ is over de aanhouding van Miranda. Amnesty International stelt dat het volstrekt onmogelijk is dat Miranda bij toeval is ondervraagd onder het specifieke artikel 7.

Op de Comment Is Free-sectie van de Guardian-website stelt Greenwald in een reactie dat de aanhouding van zijn partner een opmerkelijke escalatie van de aanval op nieuwsgaring en de journalistiek is. “Het vervolgen en opsluiten van bronnen is al erg genoeg. Het is nog kwalijker om journalisten die de waarheid berichten gevangen te zetten. Maar familieleden en geliefden van journalisten vast te houden is despotisch”, aldus Greenwald.

Miranda was in Berlijn om bepaalde documenten voor Greenwald te overhandigen aan documentairemaakster Laura Poitras stelt Greenwald in de New York Times. Poitras hielp Edward Snowden bij het uitwisselen van materiaal. Miranda zou van Poitras ook weer documenten hebben gekregen, die versleuteld op de in beslag genomen geheugenkaartjes staan.

Volgens Labour zal publieke steun voor artikel 7 ondermijnd worden als blijkt dat het niet voor de juiste doeleinden wordt gebruikt.

Bekijk meer van

The Guardian NSA

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.