— woensdag 19 februari 2014, 12:10

‘Overheid zelf schuldig aan dure wob’

In een column op The Post Online wijst journalist en veteraan-wobber Brenno de Winter op de dubbele moraal die de PvdA aanhoudt inzake verzoeken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Minister Plasterk wil misbruik en vermeende verkwisting van overheidsgeld terugdringen, doordat indieners gokken op overschrijding van de reactietermijn, waarbij dwangsommen tot 1260 euro mogelijk zijn. Er wordt daarom gekeken naar wetswijziging, maar De Winter wijst er op dat de overheid zélf de vertragende en kostbaarste partij is. Een onderzoek dat Plasterk liet uitvoeren, concludeert dat een verzoek in tien dagen afgewikkeld moet kunnen worden. In de praktijk is dat gemiddeld 56 dagen - en vaak veel langer. Een Wob-verzoek in Engeland kost gemiddeld zo'n 219 euro, terwijl hier de afhandeling tussen 3851 en 5838 euro kost. Over die verwisting - van ruim 3600 euro per verzoek - zwijgt de partij, aldus De Winter.

Bekijk meer van

wob WOB

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.