banner festival 23

— donderdag 15 oktober 2020, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Oud-journalist Pieter Varekamp overleden

Pieter Varekamp

Journalist en voormalig verslaggever voor AVRO Televizier Pieter Varekamp is op 78-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een aneurysma in het hoofd. De uitvaart vond vorige week vrijdag in besloten kring plaats. Laatste wijziging: 15 oktober 2020, 10:40

Documentairemaker Ineke Hilhorst meldt dat Varekamp, toen Hoofd Informatief van de AVRO, in 1985 succesvol bemiddelde in een conflict tussen haarzelf en televisiedirecteur Wibo van de Linde om aanpassingen in haar vijfdelige oorlogsdocumentaire ‘40 Jaar na Dato’ te voorkomen. De serie werd ongewijzigd uitgezonden.

Het kenmerkt volgens Hilhorst “de volharding die Varekamp aan de dag legde in zijn werk”. Voor Televizier maakte Varekamp verder reportages over oorlogen, natuurrampen, politieke conflicten en dictatoriale regimes. Hij werkte daarbij meestal met zijn vaste cameraman Tim Nijzink en geluidsman Willem Lagerman.

Daarnaast was Varekamp betrokken bij talkshows met Sonja Barend, Sterrenslagen, sportgala’s en tv-acties voor onder meer Amnesty International en ‘Een voor Afrika’. In 1998 schreef Varekamp een autobiografie over zijn journalistieke carrière onder de titel De Deadline.

Trouw sprak in dat jaar met hem, onder meer over een schietpartij in Roemenië, waar Varekamp en zijn crew maar net aan de dood ontsnapten: “In 1988 ging ik voor het eerst naar dat land. Ik interviewde daar mensen die vertelden hoe onderdrukkend het regime was, welke terreur er op ze uitgeoefend werd. Een jaar later ging ik terug, toen er inmiddels overal onlusten waren. Onze auto werd doorzeefd met kogels. Nog later bezocht ik daar psychiatrische tehuizen en kindertehuizen. Naar al die plekken ben ik terug geweest, met de cameraman en de geluidsman die bij me waren toen we aan de dood zijn ontsnapt. We gingen terug naar die brug waar de kogelregen gevallen was. Zij liepen er alletwee met knikkende knieën naartoe. Maar ik voelde niets. Ik was er echt van af, besefte ik toen. Terug op Schiphol, na een halve week, wist ik het zeker: dit is mijn werk niet meer. Dat vond mijn tas ook. Die was spontaan uiteen gevallen.”

Varekamp overleed op vrijdag 2 oktober.

Bekijk meer van

Pieter Varekamp

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.