word studentlid

— woensdag 9 mei 2012, 18:18 | 0 reacties, praat mee

OR Wereldomroep eist onafhankelijkheid

De centrale ondernemingsraad Radio Nederland Wereldomroep eist van directeur Jan Hoek de absolute garantie dat de redactie onafhankelijk haar werk kan blijven doen. Dat schrijft de ondernemingsraad in een vertrouwelijke reactie op de adviesaanvraag van de directie over het toekomstplan ‘ De Nieuwe Wereldomroep’. Laatste wijziging: 11 mei 2012, 13:32

De ondernemingsraad wil voorkomen dat de Wereldomroep als spreekbuis wordt gezien van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar RNW op 1 januari wordt ondergebracht.

De tweede eis van de ondernemingsraad is dat de directeur en de hoofdredacteur in de nieuwe structuur nevengeschikt zullen zijn, met onafhankelijke lijnen richting raad van toezicht en de ondernemingsraad.

Verder eist de ondernemingsraad het inzetten van een kortegolfzender voor ‘doelland’ Cuba (en Mexico). Via internet wordt slechts twee procent van de jongeren in Cuba bereikt, schrijft de ondernemingsraad.

“Ons standpunt is ‘nee, tenzij”, zegt voorzitter Henk Lansink over de adviesaanvraag. “In grote lijnen zijn we het eens met de nieuwe koers. Wel moeten een heleboel dingen uitgewerkt worden. Pas dan zullen we groen licht geven. Komen die toezeggingen er niet, dan stappen we naar de Ondernemingskamer.”

Raad en directie vergaderen morgen over het toekomstplan van de structuurgroep. De hoofdredactie gelooft niet in de nieuwe koers en stapt binnenkort op, maakte ze onlangs bekend. De redactieraad zegde het vertrouwen op in de stuurgroep. Bijzonder is, dat ook directeur Jan Hoek niet terugkeert in de nieuwe organisatie evenals waarschijnlijk alle leden van de ondernemingsraad.

De Wereldomroep moet dertig miljoen euro bezuiniging en van de 350 medewerkers blijven er nog circa negentig over. De omroep krijgt als taak om de persvrijheid in het buitenland te promoten. Informeren van Nederlanders in het buitenland en het verspreiden van een realistisch beeld over Nederland komen als taken te vervallen.

Protesten tegen de opgelegde bezuinigingen leverden niets op. “We zijn door deze regering naar de slachtbank geleid”, aldus Lansink.

Donderdag neemt Radio Nederland Wereldomroep (RNW) afscheid van luisteraars met een marathonuitzending van 24 uur, die om tien uur ’s avonds begint.

 

Bekijk meer van

RNW

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.