— vrijdag 14 april 2017, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Oplage publieksbladen blijft verder dalen

Pixabay / CC0

De oplagen van publieksbladen blijven dalen. Sinds de eeuwwisseling is de gezamenlijke oplage van vrouwenweekbladen, roddelbladen en omroepbladen gehalveerd. Ook andere segmenten laten nog steeds een daling zien. Dat becijfert media-onderzoeker Piet Bakker op de website van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

De omroepbladen zagen hun gezamenlijke oplage zakken van 4,5 miljoen per week in het jaar 2000 naar net iets meer dan 2 miljoen per week in 2016. Ook de vrouwenweekbladen en de roddelbladen zagen hun gezamenlijke oplagen kelderen. Bij de sportbladen zag Voetbal International zijn oplage in zestien jaar tijd meer dan halveren. Overige sportbladen wisten een kleinere oplage-daling te behouden. Sommigen bleven zelfs redelijk gelijk.

Alleen de maandbladen voor vrouwen laten een tegengestelde beweging zien aan de rest. Hun gezamenlijke oplage liep tussen 2000 en 2016 op van ongeveer 650.000 tot bijna 1,2 miljoen. De oplagestijging wordt mede veroorzaakt door een flinke toename aan het aantal vrouwenbladen in die jaren. Sinds de eeuwwisseling kwamen er in dit segment 40 nieuwe titels bij. Ondanks die stijgende lijn laten de vrouwenmaandbladen sinds drie jaar óók een oplagedaling zien.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.