— maandag 16 november 2020, 11:44 | 0 reacties, praat mee

Ophef over toeslagen-boek van De Correspondent

ANP

UPDATE Op Twitter is ophef ontstaan over een nieuw boek van Jesse Frederik over de toeslagenaffaire. De Correspondent-journalist heeft daarvoor onder meer Pieter Klein (RTL Nieuws) en Siebe Sietsma (nu Nieuwsuur, indertijd werkzaam voor RTL Nieuws) gesproken.

Zij zijn niet te spreken over de historische weergave door Frederik. Sietsma vraagt zich af of De Correspondent zo hard op zoek is “naar argumenten bij jullie dogma (de pers deugt niet), dat dat mag gaan ten koste van feitelijkheid en de reputatie van mensen?”

Volgens Sietsma klopte er weinig aan de teksten die hij in het kader van wederhoor kreeg voorgelegd. Volgens hem is wederhoor wat anders dan een handvol hoofdstukken van een boek “over de schutting kieperen en maar zien wat er terugkomt. Doe svp je eigen fact check”.

Hij noemt het kwalijk dat de journalistieke integriteit van RTL Nieuws en hemzelf worden aangetast. Pieter Klein, die samen met Trouw-journalist Jan Kleinnijenhuis in 2019 tot Journalist van het Jaar werd uitgeroepen vanwege het blootleggen van de toeslagenfraude, heeft zelfs een 25-pagina’s tellende pdf met op- en aanmerkingen online gezet.

Andere journalisten hekelen de toon van de voorpublicatie op De Correspondent. Bas Haan noemt het ‘betweterig pedant’ en tegelijk parasiterend op journalistiek werk van anderen.

In een reactie laat Frederik weten druk te zijn met wederhoor op de overige hoofdstukken. “Voor de eerste zes hoofdstukken, die we vrijdag hebben gepubliceerd, hebben we de reacties van Klein en Sietsma gewogen en verwerkt. We zijn nu bezig de wederhoor op de overige hoofdstukken die nog niet zijn gepubliceerd, punt voor punt af te lopen en te verwerken in het boek, zoals we ook met Klein hebben besproken. Hij heeft ervoor gekozen om zijn reactie op het ongepubliceerde boek al openbaar te maken.”

Frederik zegt te hopen dat de inhoud van het artikel en het nog te publiceren boek “voor zich zullen spreken”.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.