persveilig seminar

— vrijdag 16 oktober 2020, 14:19 | 0 reacties, praat mee

Ophef na besluit van NOS om logo’s te verwijderen

© Bram Bellonio / HH

UPDATE Het nieuws dat de NOS logo's verwijdert van de satelliet- en straalwagens omdat journalisten bedreigd worden leidt tot veel ophef. De reacties in de beroepsgroep, maar ook daarbuiten, liegen er niet om. Maar aangifte doen van dergelijke zaken blijft lastig, meldt hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff. Laatste wijziging: 16 oktober 2020, 17:31

Gelauff vertelde donderdagavond bij Op1 dat er niet echt een concrete aanleiding was om het nu te doen, behalve dan dat de bedreigingen steeds erger worden. Het coronavirus lijkt ze te hebben versterkt, zegt NOS-verslaggever Kysia Hekster, ook bij Op1.

“Het is zeker voor een groot deel dezelfde groep mensen, die als een soort rondreizend demonstratie-intriganten steeds op zoek gaat”, aldus Hekster. “Ik zie dezelfde gezichten, ik herken ze ook. Het begon een paar jaar geleden dat wij met beveiligers op pad gingen naar voetbalhooligans, toen werden het de mensen van de gele hesjes-demonstraties, toen kwamen er extreme boeren die ook dit soort gedrag vertoonden, en nu zijn het de mensen van Viruswaanzin.”

Hekster geeft aan dat als je naar demonstraties gaat je rekening met acties, maar dat pas tijdens een verslaggeversvergadering waar een paar maanden geleden ervaringen werden uitgewisseld tot haar doordrong “dat wat ik meemaak en waarvan ik misschien helemaal niet denk dit het bedreiging of intimidatie is, dat mijn collega’s dit allemaal meemaken. Dat het heel structureel is en dat het onacceptabel is”.

In een aanvulling vrijdag geeft Gelauff aan dat aan collega’s altijd gevraagd wordt aangifte te doen van bedreiging en/of intimidatie. Maar “het blijft heel lastig: tegen wie doe je aangifte? Is lastig vallen, in beeld gaan staan, schelden, vingers omhoog, spugen, schreeuwen, op de sng (satellietwagen, red.) slaan, et cetera, afdoende voor een strafbaar feit? En wat roep je ermee op? Is het dan de volgende keer alleen maar erger en breder? Dat is steeds een dilemma, zeker ook voor de verslaggevers. Escaleer je of de-escaleer je daarmee?”

“De angst dat er wat gebeurt is minstens zo’n groot probleem als wat er daadwerkelijk gebeurt,” aldus Gelauff.

Verschillende partijen willen actie van het kabinet.

 

Bekijk meer van

NOS Marcel Gelauff Kysia Hekster

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.