PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

Bijeenkomst

Operatie Interview: Mai Spijkers

5 februari 2023, 16:00
De Balie - Amsterdam Laatste wijziging: 4 januari 2023, 17:55

In de programmareeks Operatie Interview staat de kunst van het interviewen centraal. Drie vlijmscherpe interviewers bevragen één gast. Wie de interviewers zijn, blijft tot op het podium geheim. Ditmaal een aflevering met de oprichter en eigenaar van een van de grootste uitgeverijen van Nederland: Mai Spijkers.
Mai Spijkers (Goirle, 10 april 1955) begon zijn carrière in de uitgeverswereld als magazijnmedewerker. Hij werd na zijn studie corrector, toen redacteur en werkte zichzelf zo omhoog tot eindredacteur. In 1989 begon hij zijn eigen uitgeverij: Prometheus. Vanaf de start was het een (financieel) succes, mede dankzij de eerste uitgave en bestseller De Wetten van Connie Palmen. Ook bekende schrijvers als Tom Lanoye, Özcan Akyol, Maxim Februari, Karin Amatmoekrim en Philip Huff publiceren bij hem.

‘Als geen ander kan hij een boek verkopen, hij beslist snel en durft risico’s te nemen,’ schrijft Vrij Nederland in 2013. Maar vorig jaar werd het verhaal over zijn leiderschap belicht vanuit het perspectief van zestien oud medewerkers. Op basis van gesprekken met hen schetste De Volkskrant een beeld van de angstcultuur bij Prometheus waar machtsmisbruik en intimidatie aan de orde van de dag zijn. Spijkers reageerde als volgt: ‘Uiteraard zal het voor niemand, die mij kent, een verrassing zijn dat mijn leiderschapsstijl niet door iedereen positief ervaren wordt. Maai de haai, noemt Tom Lanoye mij.’ Slechts één auteur verliet de uitgeverij.

Tijdens Operatie Interview gaan drie geheime interviewers het gesprek met hem aan. Tot het moment van interviewen weet Spijkers niet door wie of waarover hij wordt bevraagd. Meer info en tickets hier.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.