website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oorlogsfotograaf David Douglas Duncan (102) overleden

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in fotografie op maandag 11 juni 2018, 09:32

© Yannick Bailly / EPA

Nieuws In Frankrijk is de Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan op 102-jarige leeftijd overleden. Duncan was een van de meest invloedrijke fotografen van 20ste eeuw. Hij werd geprezen om zijn grimmige oorlogsfoto's en nam enkele van de bekendste foto's van schilder Pablo Picasso.

Duncan begon als freelance fotograaf in de jaren dertig van de vorige eeuw. Nadat hij als marinier en oorlogsfotograaf de Amerikaanse invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog vastlegde richtte hij zich daarna voor Life magazine op soldaten. Die ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog vormden hem voor de rest van zijn carriere.

In de jaren vijftig raakte hij bevriend met de Pablo Picasso en kon hij hem voor langere tijd van dichtbij vastleggen.

Maar oorlogsfotografie, met rauwe portretten van soldaten in de Koraanse oorlog en de oorlog in Vietnam maakte hem wereldberoemd. Later in zijn carrière werd Duncan een uitgesproken anti-oorlogsadvocaat, vooral tijdens het presidentschap van George W Bush. Hij gaf advies aan jonge journalisten op het Perpignan-festival en zei: “Je hebt camera’s. Het zijn politieke wapens, je moet ze gebruiken.” Meer bij The Guardian / New York Times

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.