— maandag 11 juni 2018, 09:32 | 0 reacties, praat mee

Oorlogsfotograaf David Douglas Duncan (102) overleden

© Yannick Bailly / EPA

In Frankrijk is de Amerikaanse fotograaf David Douglas Duncan op 102-jarige leeftijd overleden. Duncan was een van de meest invloedrijke fotografen van 20ste eeuw. Hij werd geprezen om zijn grimmige oorlogsfoto's en nam enkele van de bekendste foto's van schilder Pablo Picasso.

Duncan begon als freelance fotograaf in de jaren dertig van de vorige eeuw. Nadat hij als marinier en oorlogsfotograaf de Amerikaanse invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog vastlegde richtte hij zich daarna voor Life magazine op soldaten. Die ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog vormden hem voor de rest van zijn carriere.

In de jaren vijftig raakte hij bevriend met de Pablo Picasso en kon hij hem voor langere tijd van dichtbij vastleggen.

Maar oorlogsfotografie, met rauwe portretten van soldaten in de Koraanse oorlog en de oorlog in Vietnam maakte hem wereldberoemd. Later in zijn carrière werd Duncan een uitgesproken anti-oorlogsadvocaat, vooral tijdens het presidentschap van George W Bush. Hij gaf advies aan jonge journalisten op het Perpignan-festival en zei: “Je hebt camera’s. Het zijn politieke wapens, je moet ze gebruiken.” Meer bij The Guardian / New York Times

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.