— vrijdag 10 juni 2022, 13:46 | 0 reacties, praat mee

Ook op redacties sprake van seksueel overschrijdend gedrag

© Helene van Rijn

21 procent van de journalistieke stagiairs krijgt seksueel getinte grapjes te horen tijdens de stageperiode. Ook worden er seksistische opmerkingen gemaakt door collega’s of leidinggevenden. Drie procent van de studenten werd zelfs betast door een collega of leidinggevende, zo blijkt uit een enquête onder 170 studenten journalistiek, die werd gepubliceerd in De Groene Amsterdammer. Laatste wijziging: 10 juni 2022, 20:37

De enquête werd uitgevoerd door drie studenten en een docent van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg. Zij zetten hun vragen uit via sociale media en jongerennetwerk Vers in de Pers (NVJ) en enkele opleidingen.
Aanleiding was de uitzending van BNNVARA’s BOOS over de misstanden bij The Voice. De studenten vroegen zich af hoe het is gesteld met de veiligheid op de journalistieke werkvloer.

Hoewel de enquête niet representatief is, geeft ze wel een indruk van journalistieke stages. Het grootste deel van de reagerende stagiairs voelde zich veilig: driekwart van de studenten heeft geen seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt en ook niet gezien dat het anderen overkwam.

In het verhaal worden enkele voorbeelden genoemd. Zo kreeg Bo (niet haar echte naam) te maken met een opdringerige chef van een sportredactie, die haar ongepaste app’jes stuurde en haar op een gegeven moment zelfs tegen zich aantrok en probeerde te zoenen. Omdat inmiddels duidelijk was dat Bo na haar stageperiode kon blijven freelancen bij de krant, durfde ze ‘niet rigoureus’ op te treden: ‘Omdat ik bang was dat ik alles op het spel zette.’

Ze stapte niet naar de rechter, maar doet nu na vier jaar, wel haar verhaal. Ze is niet meer werkzaam in de journalistiek en is zwanger van een meisje. ‘Toen ik die enquête voorbij zag komen dacht ik: ik wil voor mijn kind geen wereld waarin meisjes dit normaal moeten vinden. Maar dan moest mijn verhaal dus wel naar buiten.’

Bekijk meer van

Stages Seksuele intimidatie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.