training eu starters

— maandag 5 mei 2014, 15:10

‘Ontvoerde freelancer dubbel gepakt’

James Foley, Austin Tice, Ali Mustafa, Molhelm Barakat. Zo maar een paar namen van in Syrië vermiste en gedode freelance journalisten. Er gaan ook journalisten in vaste dienst naar Syrië. Soms worden freelancers en collega's met een vast contract zelfs tegelijk ontvoerd, zoals bij de Spaanse Ricardo Garcia Vilanova en Javier Espinosa. Je zou denken dat de ellende van een ontvoering universeel is, maar journalist Jaron Gilinsky stelt in online magazine Medium dat er wezenlijke, soms schrijnende verschillen zijn. Laatste wijziging: 6 mei 2014, 11:08

Zoals in het geval van de Canadese freelance fotograaf Mustafa, die in Syrië bij een bombardement omkwam. De bureaus die zijn werk afnamen hulden zich na zijn dood in stilzwijgen - volgens Gilinsky voelden ze geen zorgplicht vanwege de freelance status. Mustafa’s zus leerde pas van diens overlijden door een foto van zijn verbrande lijk op Facebook. Kosten voor repatriëring van het lichaam en de begrafenis bedroegen ruim 20.000 dollar. De familie droeg die kosten alleen.

Tijdens hun 194 dagen durende gevangenschap had Espinosa, in dienst bij dagblad El Mundo, de zekerheid dat zijn salaris zou worden doorbetaald en zijn familie niet in de problemen zou komen. Voor Garcia Vilanova moest in de tussentijd een crowdfundingproject worden opgestart.

Freelancers maken dezelfde kosten als mensen in vaste dienst, lopen dezelfde risico’s maar verzekeringen zijn zo kostbaar dat de meesten onverzekerd naar oorlogsgebieden vertrekken. De eerste verkochte productie dekt dan meestal net het vliegticket. Ook bij verwondingen, ziekte en diefstal of beschadiging van apparatuur dragen de freelancers die kosten zelf.

De huidige situatie is beschamend, vindt Gilinsky. Bureaus die freelancers naar levensgevaarlijke gebieden sturen moeten met betere en eerlijke regels komen. Meer bij Medium

Bekijk meer van

Syrië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.