— donderdag 4 maart 2010, 13:50 | 2 reacties, praat mee

‘Onrust onder correspondenten NOS’

‘Hans Laroes weet niet wat er op zijn redactie speelt of hij vertelt niet de hele waarheid. Er heerst grote onrust onder de buitenlandse correspondenten. Veel van hen zijn het niet eens met het nieuwe roulatiesysteem’, zegt Marc Visch, secretaris omroep bij de NVJ. Hij reageert op uitlatingen van Laroes dat correspondenten van wie het contract afloopt vanaf volgend jaar van standplaats gaan wisselen. De NVJ houdt daar donderdag een debat over. Visch: ‘Ik wil discussie over dat voornemen. Laroes zegt dat iedereen in het plan is gekend en het er mee eens is. Dat laatste is niet waar. Ik ben door een flink aantal correspondenten benaderd. Alleen op voorwaarde dat ze anoniem blijven hebben ze willen vertellen dat ze het helemaal niet eens zijn met de veranderingen.’

Laroes: ‘Ik snap dit opereren niet. Als Visch de belangen wil behartigen van collega’s, dan is het misschien handiger dat hij hier eens langskomt. Volgens mij kunnen we dan waarheid van gerucht scheiden. Het debat zou over beleid moeten gaan en niet over personen.’

Volgens Visch hebben de correspondenten zowel moeite met het idee van rouleren als met de uitvoering. Visch: ‘De NOS schermt er mee dat ze geen Eddo Rosenthal-effect willen, iemand die te lang op een standplaats zit. Maar ze schieten door. Mensen die het ergens goed doen en goed zijn ingevoerd zou je toch niet moeten willen weghalen.’

Ook is er volgens Visch onvrede over de manier waarop de NOS de roulatie uitvoert. ‘De NOS staat bekend als een organisatie die zeer zorgvuldig met zijn mensen omgaat. Daarom verbaast het me wat ik nu allemaal hoor. De gevolgen van het geschuif worden volledig bij de correspondenten neergelegd. Als je niet meewerkt, ben je je contract kwijt. En veelal wordt op de nieuwe standplaats een minder contract aangeboden en moet je het gat maar zien op te vullen met andere opdrachtgevers.’

Visch: ‘In de kern zijn buitenlandse correspondenten een lastige en kwetsbare groep. Ze hebben in het buitenland weinig andere mogelijkheden en zijn dus zeer afhankelijk van hun opdrachtgever. Tegelijk zijn het vaak eigenwijze drollen. Ze maken onderwerpen die je niet kant en klaar van de persbureaus kunt pakken. Ze hebben grote toegevoegde waarde. Dat moet erkend worden. Ze zijn wel de jus van de NOS. Maar er is geen ruimte voor discussie. Het is een dictaat.’

Bekijk meer van

Praat mee

2 reacties

Jochem Helder, 4 maart 2010, 19:20

Laroes zei gisteren in Villamedia:
Het huidige budget voor correspondenten wordt gehandhaafd.
Commentaar: Dat is te begrijpen, want (behalve als er standplaatsen worden geschrapt) kan het niet lager. De meeste correspondenten worden schandalig onderbetaald, daar kan niets af.
Alleen met degenen van wie het contract afloopt wordt over een nieuwe standplaats gepraat.
Commentaar 1: dat is dus met bijna iedereen, want over het algemeen gaat het om jaarcontracten
Commentaar 2: er wordt niet alleen gepraat over een nieuwe standplaats, maar met een aantal ook over GEEN standplaats, zij vliegen bij deze zogenoemde roulatie dus uit de bocht. Dat is niet rouleren, maar elimineren.
De voorkeuren van de correspondenten worden zoveel mogelijk gevolgd.
Commentaar: LAROES LIEGT, het is een publiek geheim dat dat niet waar is.
Ze onderschrijven allemaal het uitgangspunt van de roulatie.
Commentaar 1: LAROES LIEGT als we Mark Visch mogen geloven (en waarom zou híj liegen) dat hij door een flink aantal correspondenten is benaderd die het er helemaal niet mee eens zijn.
Op een leugen over zoiets belangrijks van iemand op zijn positie is ONTSLAG het enige juiste antwoord.
Commentaar 2: LAROUS c.s. voeren blijkbaar een DDR-terreurbewind waarin werknemers en burgers bang zijn hun baan te verliezen als ze hun mond open doen.
Als zelfs journalisten niet meer vrijuit kunnen spreken, verdienen de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn ONTSLAG.
Vindt dat Visch als vakbondsman langs zou moeten komen, maar dat het gesprek over beleid en niet over personen zou moeten gaan.
Commentaar 1: Laroes heeft wel een heel vreemde opvatting over de taken van een belangenbehartiger van zijn personeel. Het gáát juist wel over personen.
Commentaar 2: Laroes wil het over het beleid hebben, maar wat ís zijn roulatiebeleid? Wat zijn daarvoor de argumenten, anders dan een verwijzing naar het Eddo Rosenthal?  (arme man), diplomaten die in een totaal andere situatie zijn en kranten waarvan het niveau van de buitenland journalistiek navenant omlaag gaat. Wat zijn de criteria? Niets daarvan is openbaar en helder, precies omdat het JUIST WEL over personen gaat. Het zogenoemde ‘roulatiebeleid’ lijkt op niets anders dan een manier om correspondenten waar de NOS-leiding om duistere redenen vanaf wil te lozen.

Kan de leiding van het NOS-journaal niet weg?

Hans Laroes, 8 maart 2010, 15:49

Tuurlijk kan de leiding van het Journaal weg.
grote woorden zeg.
Feiten:
de NOS heeft voor radio, tv en internet 35 correspondenten op 26 standplaatsen. 14 van hen zijn in vaste dienst. Niet iedere contractpartner werkt fulltime voor ons en -dat realiseer ik me- het wordt steeds lastiger mede-opdrachtegevers te vinden, want vele journalistieke organisaties hebben zich teruggetrokken uit het buitenland.
jaarcontracten komen sporadisch voor; hetb kan wel zij dat contracten aan het eind van dit jaar aflopen
budget: 4,3 miljoen voor de correspondenten (vergoeding/salaris, repo’s, burokosten etc), plus 650.000 reportagebudget buiten de correspondentenkosten om (verslaggevers naar aardbevingen etc)
vind het zelf best te waarderen dat wij tegen de trends in een groot correspondentennetwerk in stand houden :-) .
discussie gaat bijna nooit over vergoeding (want zo beroerd doen wij niet) maar over werkdruk: waar liggen de grenzen van crossmedialiteit bijvoorbeeld?
we hebben nu al een enkele benoeming verricht voor in 2012 en er komt meer

met een enkeling wordt over beeindiging gesproken; wij bieden altijd alternatieven aan (zoals werken in H’sum, en niet voor een hongerloontje). Intern veranderen mensen van functie, dat betekent dat wij dat in het buitenland ook doen. Is tamelijk gezond, de argumenten daarvoor ga ik echt niet herhalen
soms halen we iemand eventjes terug naar hier om haar of hem daarna weer naar een andere buitenlandse post te laten gaan. we proberen juist voor de meesten langjarige zekerheid te geven (ook als onze opvatting de collega tegenvalt; -dat heb je wel eens)
Visch: ik vind idd dat een belangenbehartiger beter intern over personen kan spreken -(en ons mag lastigvallen met alles wat-ie heeft gehoord en wat klopt of onzin is), en extern beter kan debatteren over beleid (als de NVJ daar al over gaat natuurlijk, maar dat moeten ze zelf weten). Andersom lijkt me onverstandig. Heb nog nix gehoord van de NVJ.

Kortom: wij geven veel geld uit aan bulacorrespondenten omdat wij dit vak serieus nemen; daar hoort roulatie bij, niet als dogma maar als beleid; wij proberen de voorkeuren van de meesten te voeren;en ja, soms nemen we een impopulaire beslissing.
Roulatie leidt, dat snap ik, tot onzekerheid, zolang de handtekeningen nog niet zijn gezet. maar om daar nou weer bovenstaande reactie op te baseren…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.