word studentlid

— woensdag 3 maart 2010, 15:21 | 0 reacties, praat mee

NOS correspondenten gaan rouleren

Met ingang van volgend jaar zullen buitenlandse correspondenten van de NOS van wie het contract afloopt, van standplaats gaan wisselen. ‘Het systeem van vroeger, waarin correspondenten tot in lengte van dagen op één standplaats bleven, is volgens ons niet goed’, zegt hoofdredacteur Hans Laroes. ‘We streven ernaar om na vijf à zeven jaar te rouleren, zodat ze de afstand van een buitenstaander, een frisse blik behouden.’ Volgens Laroes gaat het om een ‘budgetneutrale operatie’ en zeker niet om een bezuiniging. ‘Een substantieel netwerk van buitenlandcorrespondenten is een essentieel onderdeel van een publieke journalistieke organisatie’, zo benadrukt hij. Laatste wijziging: 8 maart 2010, 12:37

Oud-correspondent Ingeborg Beugel zet zich hard af tegen de plannen van de NOS op de site van beroepsvereniging NVJ. ‘Correspondenten krijgen te horen dat ze met ingang van volgend jaar ofwel niet langer voor de organisatie werken of moeten rouleren. Daarmee wordt de jarenlange investering in kennis en ervaring in één klap vernietigd.’ Ze hekelt de ‘wurgcontracten’ en ‘bezuinigingsdrang’ die daar aan ten grondslag zouden liggen.

Volgens Laroes ligt het allemaal wat genuanceerder. Het huidige budget voor correspondenten in het buitenland wordt gehandhaafd, en alleen met diegenen van wie het contract afloopt wordt gepraat over een nieuwe standplaats. Daarbij zou zoveel mogelijk de voorkeur van een correspondent worden gevolgd. ‘Ze onderschrijven allemaal het uitgangspunt van roulatie’, zegt Laroes. ‘Wat niet wegneemt dat zo’n moment altijd wel wat onrust met zich meebrengt.’

Vooralsnog is alleen bekend dat Margriet Brandsma eind dit jaar stopt met haar werkzaamheden in Berlijn. Er wordt momenteel gepraat over wat haar volgende stap gaat zijn. Wouter Meijer, die sinds 2,5 jaar voor NOS radio in Berlijn zit, neemt haar taken over en wordt multimediaal correspondent, met extra ondersteuning vanuit Hilversum.

Eelco Bosch van Rosenthal (VS) en Wouter Zwart (China) blijven in ieder geval op hun plek –hun contract loopt nog. Standplaats Beijing wordt in de toekomst zelfs uitgebreid.

Bram Vermeulen liep vorig jaar voor de stoet uit en was de eerste in rij om te rouleren. Hij verliet na zeven jaar Zuid-Afrika voor de nieuwe NOS-standplaats Turkije.

Bekijk meer van

NPO

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.