word studentlid

— donderdag 3 juli 2008, 08:49 | 4 reacties, praat mee

Onderzoek: pers is rechts

De Nederlandse pers is niet links, maar rechts. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in opdracht van gratis krant DAG. Op de voorpagina’s domineren thema’s die meer met rechts worden geassocieerd, zoals criminaliteit en immigratieproblemen. De VU scande daarnaast 2,2 miljoen woorden op voorpagina's. Vooral Geert Wilders is niet van de voorpagina’s te slaan; ruim vier van de tien keer dat daar de naam van een politicus wordt genoemd, gaat het om hem. Premier Balkenende (16,2 procent) en vicepremier Bos (13,4) volgen op grote afstand. Het Reformatorisch Dagblad is koploper in de berichtgeving over Wilders: zijn naam stond daar in de eerste vijf maanden van dit jaar 258 keer op de voorpagina. Daarna komen de Volkskrant en NRC Handelsblad, nog voor de 'rechtse' Telegraaf. Meer bij De Nieuwe Reporter Laatste wijziging: 3 juli 2008, 12:54

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

jan van capel, 3 juli 2008, 09:51

Wat een raar onderzoek. Omdat “rechtse” namen worden genoemd zou een krant rechts zijn. De Volkskrant is toch niet ineens een rechts blad omdat, zoals vandaag ook weer, Geert Wilders op de opiniepagina zijn mening mag geven over de verhouding met Jordanië? Zolang ook andere geluiden aan bod kunnen komen is er niets aan de hand. En dat gebeurt uiterard.

Frank Verhoef, 3 juli 2008, 21:29

‘thema’s die meer met rechts worden geassocieerd’. Laat me niet lachen, is een krant dan ineens rechts? Wat een lachwekkend onderzoek van dit gratis blaadje.

De kritiek op de linkse media gaat voornamelijk over het feit dat zoveel journalisten, bij PCM (een linkse uitgever!) notabene, lid zijn van de PvdA. Dáár draait het om.

kris, 4 juli 2008, 17:17

wat een lachwekkende reactie, frank! Omdat DAG gratis is deugt het onderzoek niet, wel erg simpele gedachte. Wat maakt het uit wat een journalist stemt? Het gaat er om hoe de kranten schrijven. Of een redacteur naar de hoeren gaat en of ie op PvdA of Wilders stemt, maakt me geen moer uit. Als ie maar neutrale en niet vooringenomen stukjes schrijft..

Bas de Vries, 5 juli 2008, 23:05

@ Jan van Capel: Je hebt gelijk als je zegt dat een krant die rechtse namen noemt, daarmee niet rechts is. Als je die redenering zou volgen, zou De Volkskrant volgens het VU-onderzoek inderdaad zo’n beetje de rechtste krant van Nederland zijn. Dat beweert dus ook niemand.

Het gaat hier veel eerder om de optelsom van vier argumenten, volledig ondersteund door onderzoeksdata:
- Rechtse thema’s beheersen de voorpagina’s
- Rechtse politici beheersen de voorpagina’s
- Als de berichtgeving op die voorpagina’s een kleur heeft (het grootste gedeelte is keurig neutraal) is die vaker rechts dan links
- Nederland telt wel een duidelijk rechtse krant, de grootste zelfs van het land, maar geen krant die zich even duidelijk als links profileert.

Dit alles bij elkaar leidt niet tot de conclusie: ‘De pers is rechts’, zoals villamedia ten onrechte kopt. Die conclusie is wel dat je in ieder geval niet kunt beweren dat onze dagbladen links zijn. Sterker: als er sprake is van een disbalans, dan is die eerder naar rechts dan naar links.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.