— donderdag 14 augustus 2008, 08:57

Onderzoek naar koppen

Kleine kinderen en journalisten hebben meer gemeen dan in eerste instantie misschien gedacht wordt, in ieder geval als het gaat om taal. Journalisten die krantenkoppen schrijven en kleine kinderen die een taal leren hebben met elkaar gemeen dat ze vaak de lidwoorden weglaten. Dat blijkt uit het proefschrift van taalkundige Joke de Lange die als eerste onderzoek deed naar de rol die psycholinguïstische mechanismen spelen in de journalistiek. Een redacteur die een krantenkop schrijft, blijkt te worden beïnvloed door vergelijkbare subtiele mechanismen als een kind dat een taal leert. De oorzaak van dit mechanisme is in beide gevallen dezelfde: de noodzaak om de hersenen bij taalproductie zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Meer bij Universiteit Utrecht

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.