— vrijdag 2 mei 2008, 19:00

Krakersfilm

Televisiezender Het Gesprek zond op Koninginnedag de omstreden documentaire uit over de krakersrellen tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980. De documentaire ‘Een Koninkrijk voor een Huis’ werd destijds gemaakt in opdracht van de VARA, maar is onder druk van politiek en publieke opinie nooit uitgezonden. De film werd gemaakt door journalisten als Fons Burger en Derk Sauer. ‘We stonden aan de kant van de krakers’, zegt filmer en editor Adriaan Monsouwer nu in de speciale uitzending van Het Gesprek. Kraker Rooie Pietje, die een prominente rol speelt in de documentaire, zegt in de uitzending: ’Ik heb geen enkele spijt van de stenen die ik heb gegooid. Ik heb alleen spijt van de stenen die ik heb misgegooid’ Ex-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop van Riessen vindt dat hypocriet: ‘De lef om bijna dertig jaar later als kraker en als activist te blijven roepen dat je niet verantwoordelijk bent, deugt niet.’ Volgens hem was het die Koninginnedag een orgie van geweld, de climax van tien jaar anarchie in de stad.' De documentaire is binnenkort te zien via de website van Het Gesprek. Bron: Medianed

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.