banner festival 23

— woensdag 7 januari 2009, 08:46 | 5 reacties, praat mee

Omroep Flevoland boos op NOS

De NOS heeft besloten dat Omroep Flevoland de rechtstreekse uitzending van de strijd om het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen op natuurijs niet mag uitzenden op televisie. Omroep Flevoland is boos over deze beslissing. Het NK marathonschaatsen op natuurijs wordt donderdag verreden op de Oostvaardersplassen bij Lelystad in de provincie Flevoland, het gebied waarin Omroep Flevoland als regionale omroep opereert. De omroep wil graag via televisie verslag doen van de wedstrijd en de gebeurtenissen rondom het evenement. Het is immers de opdracht van de regionale omroep om nieuws en informatie uit de provincie te brengen. Het ligt daarbij voor de hand om de wedstrijdbeelden van de andere publieke omroep, de NOS, door te geven. Laatste wijziging: 7 januari 2009, 09:43

Directeur/hoofdredacteur Allard Berends: “Het is vreemd dat de landelijke publieke omroep NOS in deze niet wil samenwerken met een andere publieke omroep, in dit geval een regionale publieke omroep. Minister Plasterk wil de samenwerking tussen publieke omroepen juist bevorderen. Door efficiënt samen te werken bespaar je immers publiek geld en het versterkt de positie van de Publieke Omroep. Het is per slot van rekening in het belang van de Publieke Omroep een zo groot mogelijk bereik te realiseren. In het verleden was het doorgeven van beelden nooit een probleem”.

De NOS verbiedt Omroep Flevoland beelden te maken van het evenement omdat de NOS het exclusieve recht heeft verworven bij de KNSB.

Omroep Flevoland doet overigens wel de hele dag via de radio (89.8 FM) live verslag van de wedstrijd. Vanaf ‘s morgens 7.00 uur zijn er al flitsen vanuit de Oostvaardersplassen. Tot 17.00 uur zal er vanaf locatie uitgezonden worden.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Adrie Boxmeer, 7 januari 2009, 10:34

Tsja, zo kennen we de NOS weer. Ongelooflijk kinderachtig, deze weigering om Omroep Flevoland het verslag ook te laten uitzenden. Aan de andere kant is de NOS natuurlijk nooit te beroerd om omgekeerd een beroep te doen op de regionale omroepen als ze beeld of geluid nodig hebben van een gebeurtenis in de regio waar ze door personeelgebrek of verkeerde journalistieke keuzes niet bij waren. Misschien wordt het tijd dat regionale omroepen dan ook eens een keer nee verkopen.

Piet, 7 januari 2009, 10:59

Ik ben het helemaal eens met Adrie. De NOS stelt zich nu arrogant op en vraagt zelfs geld voor wedstrijdbeelden aan de regionalen, maar als ze wat nodig hebben van de de regionalen dan zijn ze je beste vrienden.

Jan, 7 januari 2009, 12:55

Logisch dat ze het weigeren. Je gaat als NOS toch niet de KNSB betalen voor het uitzenden en dan Omroep Flevoland er de winst (reclamegelden) van laten incasseren omdat zij op hetzelfde tijdstip hetzelfde willen uitzenden?!
Het is toch zeker ook niet de taak van regionale televisie om landelijk georganiseerde wedstrijden gelijktijdig met een landelijke zender uit te zenden. Dat de NOS beelden van de regiozenders gebruikt is logisch omdat ze daarmee de beelden over de provincie(of zelfs stads-)grenzen vertonen, iets wat omgekeerd nu eenmaal niet kan…

Dion Groenestijn, 7 januari 2009, 13:00

Adrie: de regionale krijgen een leuke cent voor hun bijdragen, dus dat zit wel goed. Ik vind dat het juist kortzichtig is van de KNSB om een exclusiviteitscontract af te sluiten. Hiermee jaag je alle andere media tegen je in het harnas. Ook al zegt een NOS dan van: ‘als we geen exclusiviteit krijgen dan komen we helemaal niet’. Geen probleem, er zijn voldoende andere zenders die graag ook komen.

Want in deze doet de prijs die voor de uitzendrechten er niet toe maar de aandacht voor de schaatssport in het algemeen. En alle revenuen van dien op de lange termijn.

alex, 7 januari 2009, 13:31

Het toont eens en te meer aan dat het door de overheid en media gemaakte onderscheid tussen ‘commerciëlen’ en ‘publieken’ lariekoek is. Er is domweg geen onderscheid: alle Nederlandse tv-zenders (van NOS tot Veronica) functioneren commercieel. Het draait om kijkcijfers en reclame-inkomsten. En dat is een doodzonde als je beseft dat de omroepen zwaar gesubsidieerd worden.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.