Ombudsman NPO: ‘Geen rectificatie dodencijfers Onze Jongens op Java’

De dodencijfers die journalist Coen Verbraak heeft genoemd in zijn documentaireserie Onze Jongens op Java zijn in lijn met de laatste stand van historisch onderzoek. De NPO ziet dan ook geen reden om over te gaan op rectificatie.
Dat schrijft de Ombudsman van de NPO. De Federatie Indische Nederlanders had een klacht ingediend over de cijfers en daarbij Verbraak ervan beticht de cijfers te hebben gemanipuleerd.In Onze Jongens op Java interviewt Verbraak veertien Indië-veteranen over hun uitzending als militair naar Indonesië in de periode na de Tweede Wereldoorlog. In die periode probeerde Nederland de kolonie Indië weer te besturen. In de eerste aflevering van Verbraaks serie vertelt een voice-over dat dat in vier jaar tijd meer dan 100.000 Indonesiërs en ruim 6.000 Nederlanders het leven heeft gekost.
Volgens de Federatie Indische Nederlanders kloppen die aantallen niet. De federatie vindt dat Verbraak voorbij gaat aan de tienduizenden Nederlanders die gedurende dezelfde periode slachtoffer werden van Indonesiërs. Verbraak vond de klacht onzinnig. “Het aantal doden onder Nederlandse militairen is geen discussiepunt. Die konden natuurlijk ook relatief makkelijk worden geteld. Dat er ‘zo’n honderdduizend Indonesiërs’ zijn omgekomen is een schatting - vandaar dat ronde getal. Maar het is wel een schatting die tot op vandaag door de meeste historici onderschreven wordt”, aldus Verbraak in een reactie tegenover Villamedia.
Omroep BNNVARA, dat de serie uitzond, schaarde zich achter Verbraak en stelde niet te gaan rectificeren, omdat de cijfers schattingen zijn die zijn gebaseerd op de laatste stand van het historisch onderzoek. De ombudsman van de NPO is het daarmee eens. “De claim van bewust gemanipuleerde slachtofferaantallen die bedoeld zouden zijn geweest om te kwetsen, vindt in het beschikbare bronnenmateriaal geen onderbouwing.”
Praat mee