persveilig seminar

— vrijdag 17 januari 2020, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Ombudsman NPO: ‘Geen rectificatie dodencijfers Onze Jongens op Java’

Journalist Coen Verbraak - © ANP / Jeroen Jumelet

De dodencijfers die journalist Coen Verbraak heeft genoemd in zijn documentaireserie Onze Jongens op Java zijn in lijn met de laatste stand van historisch onderzoek. De NPO ziet dan ook geen reden om over te gaan op rectificatie.

Dat schrijft de Ombudsman van de NPO. De Federatie Indische Nederlanders had een klacht ingediend over de cijfers en daarbij Verbraak ervan beticht de cijfers te hebben gemanipuleerd.In Onze Jongens op Java interviewt Verbraak veertien Indië-veteranen over hun uitzending als militair naar Indonesië in de periode na de Tweede Wereldoorlog. In die periode probeerde Nederland de kolonie Indië weer te besturen. In de eerste aflevering van Verbraaks serie vertelt een voice-over dat dat in vier jaar tijd meer dan 100.000 Indonesiërs en ruim 6.000 Nederlanders het leven heeft gekost.

Volgens de Federatie Indische Nederlanders kloppen die aantallen niet. De federatie vindt dat Verbraak voorbij gaat aan de tienduizenden Nederlanders die gedurende dezelfde periode slachtoffer werden van Indonesiërs. Verbraak vond de klacht onzinnig. “Het aantal doden onder Nederlandse militairen is geen discussiepunt. Die konden natuurlijk ook relatief makkelijk worden geteld. Dat er ‘zo’n honderdduizend Indonesiërs’ zijn omgekomen is een schatting - vandaar dat ronde getal. Maar het is wel een schatting die tot op vandaag door de meeste historici onderschreven wordt”, aldus Verbraak in een reactie tegenover Villamedia.

Omroep BNNVARA, dat de serie uitzond, schaarde zich achter Verbraak en stelde niet te gaan rectificeren, omdat de cijfers schattingen zijn die zijn gebaseerd op de laatste stand van het historisch onderzoek. De ombudsman van de NPO is het daarmee eens. “De claim van bewust gemanipuleerde slachtofferaantallen die bedoeld zouden zijn geweest om te kwetsen, vindt in het beschikbare bronnenmateriaal geen onderbouwing.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.