word actief nvj klein

— woensdag 24 februari 2021, 13:46 | 0 reacties, praat mee

OM ziet geen strafbare feiten in video Tarik Z.; NOS doet aangifte

Januari 2015: toenmalig NOS-directeur Jan de Jong en hoofdredacteur Marcel Gelauff houden een gezamenlijke persconferentie over indringer Tarik Z., die onlangs weer opdook in een video. - © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet geen strafbare feiten in de Instagram-video die Tarik Z. onlangs publiceerde. De man drong in januari 2015 het NOS-gebouw binnen om zendtijd in het Achtuurjournaal te eisen. In de nieuwe video zegt Z. 'terug te zijn' om iedereen te waarschuwen dat de NOS sinds zijn actie vijf jaar terug niet is veranderd. Laatste wijziging: 25 februari 2021, 11:48

Een woordvoerder van het OM verklaart tegenover het AD dat het mensen vrij staat te verkondigen “dat massamedia leugenachtig nieuws verkopen”. Dat is toegestaan onder de vrijheids van meningsuiting. Bij de NOS stelt het OM dat Z. zijn straf heeft uitgezeten en zijn mening mag uitdragen, “wat je daar ook van vindt.”

Hoofdredacteur Marcel Gelauff wijst op het toegenomen geweld en bedreigingen aan het adres van journalisten. In dat licht is het filmpje juridisch misschien niet strafbaar, maar gaat die wel over een grens. “Het gaat over een grens van wat er in onze richting gedaan kan worden, ook richting de journalistiek in den brede. Dat maakt dat het niet zomaar een filmpje is”, aldus Gelauff.

Er komt daarom een aangifte, omdat de NOS de bredere context van de video beoordeeld wil zien worden. “We verbinden het met wat zich 6 jaar geleden heeft afgespeeld. Dat was ontwrichtend voor de NOS en voor de journalisten die voor de NOS werken. En het heeft maatschappelijk ook veel losgemaakt. Dit filmpje staat om die reden niet op zichzelf”, aldus NOS-directeur Gerard Timmer.

Instagram heeft de video inmiddels offline gehaald.

Bekijk meer van

Tarik Z. NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.