e learning nvj

— maandag 4 juli 2022, 14:44 | 0 reacties, praat mee

OM: 5 jaar cel en tbs voor aanslag op Groningse journalist

De verdachten van de aanslag op Willem Groeneveld - © Nicole van den Hout

Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van vijf jaar en een tbs-behandeling met voorwaarden tegen Tjeerd P. (32) en Jaimy John W. (33) voor brandstichting en een poging tot moord in 2021 op de Groningse journalist Willem Groeneveld. De officier van justitie sprak van een ‘aanslag op de persvrijheid’. Laatste wijziging: 5 juli 2022, 07:54

De mannen gooiden op de ochtend van 19 augustus rond 3.00 uur een brandend bierflesje door de voordeur bij journalist Willem Groeneveld van stadsblog Sikkom. Groeneveld en zijn partner wisten het vuur te doven en bleven ongedeerd. Het OM concludeert op basis van de beelden van bewakingscamera’s bij de woning van Groeneveld dat P. en W. drie molotovcocktails bij zich hadden.

P. en W. behoorden tot een groep complotdenkers rond corona. Ze kenden elkaar van demonstraties. P. was naar eigen zeggen destijds een complotdenker. W. was vanwege zijn geloof tegen vaccineren.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Groeneveld schreef kritisch over coronacomplotdenkers en was daardoor volgens het OM een doelwit. Een psycholoog en een psychiater hebben vastgesteld dat P. en W. verminderd toerekeningsvatbaar zijn. P. en W. hebben hun daad bekend en zeggen spijt te hebben. Ze waren onder invloed van drank, stellen ze.

Het OM is van mening dat de mannen een duidelijk plan hadden en er sprake is van poging tot moord. ‘Er waren zoveel momenten waarop zij zich hadden kunnen bezinnen en beraden om het niet te doen’, aldus de officier. Volgens psychisch deskundigen is tbs met voorwaarden passend. Het OM is het daarmee eens. De aanklager eist ook een gedragsbeïnvloedende maatregel. Na de celstraf en de tbs moeten de mannen nog langdurig toezicht kunnen krijgen van instanties, aldus de officier.

P. heeft volgens de psychisch deskundigen een licht verstandelijke beperking met narcistische trekken. Ook is er sprake van een stoornis met drugsgebruik. Hij woonde tot zijn arrestatie in een instelling, heeft psychoses gehad en in een kliniek gezeten. W. heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis en kampt met alcoholproblemen. De kans op herhaling is bij beide mannen groot, zeggen de deskundigen.

Willem Groenveld maakte op de zitting gebruik van zijn spreekrecht.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.