word studentlid

Bijeenkomst

Oh Oh Den Haag - Afscheid van de parlementaire pers

18 september 2018, 20:00–23:00
Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV, Amsterdam Laatste wijziging: 28 augustus 2018, 20:57

Dit voorjaar deed journalist Joris Luyendijk op een internationale bijeenkomst voor journalisten het voorstel parlementaire redacties op te heffen en op Prinsjesdag wordt er in de Rode Hoed afscheid genomen van de Parlementaire Pers. Wat is er aan de hand?

Er klinkt uit verschillende windhoeken al langer kritiek op het functioneren van het Haags journaille. Te hijgerig. Altijd op jacht naar een primeurtje of conflict, maar nauwelijks nog geïnteresseerd in de effecten van beleid. Druk bezig winnaars en verliezers in het politieke debat aan te wijzen, maar onvoldoende op de hoogte van de dossiers die in de Haagse arena besproken worden. Hier en daar waren er de voorbije jaren opiniemakers en publicisten die de parlementaire pers een voorlichtersmentaliteit verweten, of een te amicale relatie met de politici waarover ze dienen te berichten.

Daarom dus, nemen we afscheid en – niet onbelangrijk – dromen we van de opstanding. Want zonder goed functionerende politieke pers geen gezond functionerende democratie. De Parlementaire Pers is dood, leve de Parlementaire Pers!

Onder de bezielende leiding van theoloog en theatermaker Rikko Voorberg, kunt u praten met en luisteren naar bijdrages van gasten als Eric Smit (Follow the Money, Journalist van het Jaar 2017), Kim van Keken (Journalist van het Jaar 2017), Carin Gaemers (Nieuwspoortrapporteur 2017), Marcel ten Hooven (politiek journalist Groene Amsterdammer, schrijver), Rens Vliegenthart (professor UvA) en politicoloog Armen Hakhverdian (Stuk Rood Vlees).

Samen met het publiek analyseren zij de staat van de parlementaire pers. Gaat er echt iets mis en zo ja, wat gaat er mis? Hoe komt dat? Wat verwachten we eigenlijk van politiek journalisten? Hoeveel invloed heeft de Haagse journalist op de Nederlandse kiezer? Hoe zou het anders kunnen of misschien wel moeten?

Locatie: Rode Hoed, Amsterdam.
Prijs: Normale prijs €12,50; CJP, studenten-of stadspas €10,-
Voor meer informatie en tickets: https://rodehoed.nl/programma/oh-oh-haag-afscheidsdienst-parlementaire-pers/

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.