— donderdag 25 juli 2019, 15:10 | 0 reacties, praat mee

Oeuvre tekenaar Tom Janssen naar Beeld en Geluid

© Tom Janssen

Tekenaar Tom Janssen heeft zijn oeuvre overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Voor het eerst in haar bestaan heeft het instituut daarmee ook een digitale tekeningencollectie (zo'n 6.000 stuks) verworven, meldt Beeld en Geluid in een persbericht.

De collectie zal jaarlijks worden aangevuld door de tekenaar, die nog altijd zo’n vijf tekeningen per week maakt. De schenking bestaat onder andere uit politieke prenten, karikaturen en illustraties uit de periode 1976 tot aan 2018.

Janssen neemt al decennia lang politici op de hak. Hij werkt sinds 1975 voor Trouw en sinds 1983 voor de HMC-titels. Zijn werk heeft ook in het Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Limburgs Dagblad gestaan.

Janssen viel meerdere malen in de prijzen. Zo won hij in 2004 en in 2008 de Inktspotprijs en kreeg hij in 2011 een oeuvreprijs van de Nederlandse cartoonistenvereniging De Tulp. De tekenaar won ook diverse internationale prijzen.

Het oeuvre van Janssen is uniek voor Beeld en Geluid omdat het, naast een grote collectie fysieke tekeningen, ook veel digitaal materiaal bevat. Zoals veel van zijn collega’s maakt Janssen zijn werk tegenwoordig deels in het digitale domein. In de toekomst zal Beeld en Geluid dan ook steeds vaker niet-fysieke tekeningen voor de eeuwigheid willen conserveren en ontsluiten.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.