mgm nvj maart

— donderdag 25 juli 2019, 15:10 | 0 reacties, praat mee

Oeuvre tekenaar Tom Janssen naar Beeld en Geluid

Oeuvre tekenaar Tom Janssen naar Beeld en Geluid
© Tom Janssen

Tekenaar Tom Janssen heeft zijn oeuvre overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Voor het eerst in haar bestaan heeft het instituut daarmee ook een digitale tekeningencollectie (zo'n 6.000 stuks) verworven, meldt Beeld en Geluid in een persbericht. Laatste wijziging: 27 juli 2019, 19:03

De collectie zal jaarlijks worden aangevuld door de tekenaar, die nog altijd zo’n vijf tekeningen per week maakt. De schenking bestaat onder andere uit politieke prenten, karikaturen en illustraties uit de periode 1976 tot aan 2018.

Janssen neemt al decennia lang politici op de hak. Hij werkt sinds 1975 voor Trouw en sinds 1983 voor de HMC-titels. Zijn werk heeft ook in het Brabants Dagblad, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en Limburgs Dagblad gestaan.

Janssen viel meerdere malen in de prijzen. Zo won hij in 2004 en in 2008 de Inktspotprijs en kreeg hij in 2011 een oeuvreprijs van de Nederlandse cartoonistenvereniging De Tulp. De tekenaar won ook diverse internationale prijzen.

Het oeuvre van Janssen is uniek voor Beeld en Geluid omdat het, naast een grote collectie fysieke tekeningen, ook veel digitaal materiaal bevat. Zoals veel van zijn collega’s maakt Janssen zijn werk tegenwoordig deels in het digitale domein. In de toekomst zal Beeld en Geluid dan ook steeds vaker niet-fysieke tekeningen voor de eeuwigheid willen conserveren en ontsluiten.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.