Tegel Beeld en Geluid

— vrijdag 24 mei 2013, 09:17

Obama wil schildwet voor journalisten

Het afluisteren van journalisten door de Amerikaanse justitie houdt president Obama bezig, stelde hij gisteren in een toespraak over anti-terreurmaatregelen. Hij vreest het 'verkillende effect' op de persvrijheid, maar viel zijn procureur-generaal Eric Holden, die het afluisteren goedkeurde, niet af. Het volgen van journalisten van de Associated Press en Fox News was volgens beiden nodig vanwege een niet nader geduid gevaar voor de staatsveiligheid. Niettemin drong Obama aan op speciale, wettelijk vastgelegde bescherming voor journalisten. "Journalisten moeten geen juridisch risico lopen, enkel omdat ze hun werk doen", aldus Obama, die dat geen vrijbrief noemde voor het overtreden van de wet. Obama wil dat Holden een groep van mediabedrijven uitnodigt om over de situatie te praten en samen nieuwe regels te formuleren over de kaders van toekomstige acties tegen journalisten. Wetgeving rond staatsveiligheid én het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet - dat onder meer persvrijheid garandeert, red. - zullen beiden strikt worden nageleefd, aldus Obama. Volledige speech Obama

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.