— donderdag 15 mei 2014, 11:00

NYT ontslaat hoofdredacteur Abramson

Bij de New York Times is hoofdredacteur Jill Abramson gisteren per direct vervangen door haar adjunct, Dean Baquet. Het vertrek is niet vrijwillig, bleek uit een door uitgever Arthur Sulzberger belegde plenaire redactievergadering. Abramson gaf sinds 2011 leiding aan de krant, maar zou volgens Sulzberger 'polariserend' leiding geven en regelmatig met Baquet overhoop hebben gelegen over het te voeren beleid. Volgens ingewijden had Ambramson een coach ingehuurd om de scherpste kantjes van haar managementstijl te halen, maar dat bleek onvoldoende om haar baan te redden. Tijdens de plenaire vergadering - waar Ambramson niet aanwezig was - beloofde Baquet dat hij toegankelijk en betrokken zal zijn. "Ik zal goed luisteren, ik steek mijn handen uit de mouwen en ben betrokken. Ik zal veel op de redactievloer zijn; dat is de enige manier die ik ken om keuzes te maken wat er in de krant komt", aldus Baquet. Hij is de eerste Amerikaan met Afrikaanse achtergrond die de krant leidt. Abramson was de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van de krant. Laatste wijziging: 12 februari 2019, 13:09

Ondanks de conflicten kwam het vertrek van Ambramson voor veel journalisten volslagen onverwacht. Sommigen gebruikten Twitter om hun verbazing te delen. Ook buiten de New York Times was er commentaar op Twitter. Als mannelijke collega’s op dezelfde persoonlijkheidskwaliteiten (‘temperamentvol’ en ‘schurend’) werden afgerekend, zou het aantal vrouwen bij de krant een stuk hoger zijn, vindt politiek redacteur Andrea Grimes van tijdschrift RH Reality Check. “Dat is slecht verhulde code voor emotioneel en bitchy”, klaagt een blogger.

Abramson noemde haar aanstelling als hoofdredacteur in 2011 “de hoogste eer”. Ze liet recent een tatoeage van de gothische letter T uit het Times-logo op haar rug aanbrengen. Het vertrek van Abramson wordt door sommige vrouwelijke journalisten in het bedrijf als een stap terug gezien in de emancipatie van het vak en de New York Times als instituut in het bijzonder.

Volgens The New Yorker zou hardop geuite ergernis bij Abramson over haar lagere salaris in vergelijk met haar mannelijke voorgangers ook hebben meegespeeld bij het verslechteren van de relatie met uitgever Sulzberger.

In een memo die onder werknemers werd verspreid schrijft Sulzberger dat het vooral gaat om nieuw leiderschap in een tijd waar de krant digital first wil nastreven en de redactie een ‘significante omslag’ moet ondergaan. Sulzberger dankte Abramson voor haar inspanningen.

Bekijk meer van

Dean Baquet

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.