NWO subsidie voor onderzoek naar innovatieve technologieën in documentaires

De NWO (de Nederlandse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek) subsidieert onderzoek naar het gebruik van nieuwe technologieën door documentairemakers. Het onderzoek gaat twee jaar duren. De vraag is welke keuzes documentairemakers maken bij het gebruik van nieuwe technologieën. Via welk medium komt de boodschap over, welke actoren spelen een rol, welke rol speelt de maker in het verhaal, welke rol speelt de gebruiker en hoe ver kan de maker gaan met activistische motieven?
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Groningen, het lectoraat Kwaliteitsjournalistiek in Digitale Transitie en de praktijkpartners Beeld en Geluid, Worm (een multimedia cultureel centrum gericht op experimenteel film en muziek), MU (een presentatieplatform van creatieve makers die grenzen van kunst opzoeken) en VersPers (een onderzoeksjournalistieke platform).
Het onderzoek richt zich op documentairemakers die zich bezighouden met de complexe stedelijke problematiek. Documentairemakers die zowel artistieke als activistische motieven hebben spelen een belangrijke rol bij het onderzoeken en aankaarten van complexe stedelijke vraagstukken. Tegelijkertijd worstelen ze met het goed neerzetten van deze complexiteit, aldus de onderzoekers.
Voor dit project wordt aan actie-onderzoek gedaan De onderzoekers beginnen met interviews waarna met het onderzoeksteam, praktijkpartners en een aantal documentairemakers een documentaire wordt gemaakt over de Open City. Met deze co-creatie wordt bottom-up onderzocht hoe technologie en activisme een rol spelen.
Praat mee