— vrijdag 17 januari 2020, 09:59 | 0 reacties, praat mee

NPO wil samenwerken met streamingdiensten

© ANP / Valerie Kuypers

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil bij wijze van experiment samen gaan werken met streamingdiensten als Netflix, Amazon, Disney+ en Videoland bij de productie van dramaseries. Dat heeft NPO-voorzitter Shula Rijxman donderdag gezegd tijdens haar nieuwjaarstoespraak. Tot en met 2021 wil de NPO binnen het experiment maximaal vijf dramaproducties maken. Streamingplatformen met interesse kunnen zich bij de NPO melden.

“Deze samenwerking levert ons twee belangrijke voordelen op”, aldus Rijxman. Die voordelen zijn meer budget voor de hele Nederlandse creatieve industrie en een breder inzetbaar Nederlands product. “Tegelijkertijd moeten we ons antwoord vinden op alle nieuwe technieken en internationale machtsconcentraties die onze samenleving kwetsbaar maken.”

Heet is voor het eerst dat de publieke omroep de samenwerking zoekt met commerciële partijen die hun eigen distributiemogelijkheden hebben, schrijft de NPO in een persbericht. Een dergelijke samenwerking vereist een zorgvuldige aanpak, omdat hij volgens de wet de publieke taak van de NPO niet mag ondermijnen. “Met een experiment kunnen we een goed beeld krijgen van alle voor- en nadelen”, aldus Rijxman tijdens haar speech.

De NPO stelt in zijn persbericht ook los van de samenwerking te blijven investeren in Nederlands drama. Daarnaast gaat de NPO mer sturen op genres, wil een convenant sluiten met omroepen om te zorgen voor meer diversiteit en wil een actieplan ontwikkelen om jongeren beter te bereiken. Ook jong talent krijgt meer ruimte zich te ontwikkelen.

Bekijk meer van

NPO

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.