website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NPO-voorstel schuift met tijdstippen en programma’s

Lars Pasveer — Geplaatst in omroep op woensdag 6 juni 2018, 09:27

NPO

NPO

Nieuws De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) overweegt forse wijzigingen door te voeren, blijkt uit een 'kladversie' van de plannen waar NRC de hand op heeft gelegd. Sommige programma's wisselen daarbij van zender en tijdstip en de zenders zouden frisser moeten ogen en bovendien minder op BN'ers moeten leunen. Er zou extra geld gaan naar series en documentaires.

NRC spreekt rond de plannen van ‘een grote schoonmaak’. Sommige elementen waren al eerder uitgelekt: de mogelijke verhuizing van actualiteitenrubriek EenVandaag naar NPO2 bijvoorbeeld. Daarover zijn inmiddels Kamervragen gesteld.

Journalistieke programma’s zouden volgens de voorstellen meer onderscheidend worden: nu zijn die volgens de NPO te eenvormig en traditioneel zijn en te veel gericht op de Randstad en Den Haag. Onderzoekjournalistiek zou moeten clusteren tot maximaal twee onderzoeksjournalistieke programma’s in de nieuwe programmering.

Andere plannen zijn een vroeger tijdstip voor de talkshow van Eva Jinek om werkenden tegemoet te komen en een frisser imago voor NPO2. voorstellen zou ‘optimistischer’ moeten worden. Er zou meer geld worden vrijgemaakt voor series - soms in samenwerking met onze zuiderburen.

Fractieleden van CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks vinden daarnaast dat de Ombudsman van de NPO een bredere rol moet krijgen: die zou niet alleen journalistiek programma’s moeten wegen, maar álle programma’s binnen de publieke omroep.

Aanleiding is de recente ophef over een BNNVARA-programma rond tienermoeders, waarbij deelnemers onvoldende begeleid of gesteund zouden zijn.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.