— dinsdag 22 maart 2016, 13:00 | 0 reacties, praat mee

Nominaties Groninger Persprijs 2015 bekend

Op zondag 17 april aanstaande wordt in het Groninger Forum de Groninger Persprijs 2015 uitgereikt, een waardering van de beste Groningse perspublicatie van het afgelopen jaar. Het Genootschap achter de prijs heeft uit vijftien inzendingen drie nominaties geselecteerd.

Het betreft de volgende producties, inclusief de argumentatie van de jury:

Louis Stiller - Hoe Warffum werd wakkergeschud (Vrij Nederland, 11 februari 2015)

Een reportage die de lezer meeneemt in aardbevingsgebied, in het niet zelden voorkomende traject van ‘Ach, er is niet zoveel aan de hand’, tot de wanhoop als het eigen huis steeds verder achteruitgaat en de mens steeds meer begint te twijfelen over weggaan of blijven. Edoch, het verhaal neemt een wending als uit de ontreddering nieuwe hoop gloort als de bewoners van Warffum het initiatief in eigen hand nemen.

Rosa Timmer - De kruisgrijper (Dagblad van het Noorden, 30 juni 2015)

Een indringende reportage over wat een jonge vrouw overkomt als ze in een café wordt aangerand. Een persoonlijk verhaal. Over onbegrip, onvermogen, verbazing, boosheid en een gevoel van niet serieus genomen worden. Alles wat een vrouw ervaart in de procedure van een aangifte. Met haar keus om dat niet te accepteren en naar buiten te treden en haar eigen ervaring te gebruiken voor een journalistieke productie, heeft Timmer de aangifteprocedure bij aanranding op de agenda in de Tweede Kamer gekregen.

Saskia Jeulink - Symfonie voor de Veenkoloniën (Groningen, december 2015)

Een verrassend en humoristisch portret van een bijzonder project: een orkest muziek laten maken met geluiden uit de Veenkoloniën. De camera volgt componist Jurriaan Berger die op zoek is naar de geluiden van die streek. Zowel het verhaal van de Veenkoloniën, als het verhaal van een orkestleider die met een orkest aan een ongewis experiment begint.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1500 euro en het kunstwerk De Gouden Kolom, dat als wisseltrofee tussen de winnaars wordt gedeeld. Een aanmoedigingsprijs voor jong talent is goed voor een geldbedrag van 500 euro. De Groninger Persprijs wordt gesponsord door RTV Noord en het Dagblad van het Noorden.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.