word studentlid

— vrijdag 1 maart 2024, 15:48 | 0 reacties, praat mee

Nijmeegse vredesprijs voor oprichter onderzoekscollectief Bellingcat

Nijmeegse vredesprijs voor oprichter onderzoekscollectief Bellingcat
© Adam Ihse

De Brit Eliot Higgins, oprichter van het platform voor onderzoeksjournalisten Bellingcat, krijgt dit jaar de Vrede van Nijmegen Penning. Hij wordt geëerd om "zijn vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten". Laatste wijziging: 1 maart 2024, 15:52

De uitreiking van de penning is op 18 april in de Stevenskerk in Nijmegen. Bellingcat doet onderzoek naar oorlogsmisdaden, onder meer in Oekraïne en Syrië, en bijvoorbeeld naar het neerhalen van vlucht MH17 in het oosten van Oekraïne en de vergiftiging van Russische dissidenten. De jury zegt met de toekenning waardering te willen laten zien voor “iconen van moedig en betrokken burgerschap”.

Onder de eerdere winnaars van de Nijmeegse vredespenning zijn GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De penning is vernoemd naar de Vrede van Nijmegen, waarmee in 1678 een einde kwam aan meerdere oorlogen in Europa.

Four Freedoms Award
Een week eerder krijgt Bellingcat een andere prijs, een Four Freedoms Award. Die uitreiking is in Middelburg. Het onderzoekscollectief krijgt de prijs voor de vrijheid van meningsuiting, een van de vier fundamentele mensenrechten volgens de Amerikaanse oud-president Franklin Delano Roosevelt. Bellingcat ontving in 2019 de Nederlandse Machiavelliprijs voor publieke communicatie.

Bekijk meer van

Eliot Higgins Bellingcat

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.