e learning nvj

— maandag 21 maart 2011, 14:43 | 7 reacties, praat mee

Nieman boos over ‘ons-kent-ons-Tegels’

De journalistieke prijs De Tegel is een verkapt feestje voor de publieke omroep. "Leve de journalistieke onafhankelijkheid", schampert RTL-journalist en nieuwslezer Rick Nieman na de bekendmaking van de nominaties voor De Tegel. In een e-mail aan zijn nieuwscollega's schrijft Nieman: "Van de zes nominaties in de categorie televisie (3x nieuws, 3 x achtergrond) gaan er 1 naar de NOS, twee naar Netwerk, een naar de NCRV, een naar Andere Tijden. In de jury: Ad van Liempt, (ex-NOS en ex-Andere Tijden), Wouke van Scherrenburg (ex-NOS) en Cees Labeur (ex-Netwerk en ex-NCRV)." Laatste wijziging: 21 maart 2011, 16:01

Het stoort Nieman dat de NOS is genomineerd voor radio-uitzendingen rond de val van het kabinet. “Niet genomineerd: RTL Nieuws voor… De val van het kabinet. Terwijl Frits [Wester, red] die val eerder meldde dan de fractievoorzitters het wisten.” Het onder meer door RTL georganiseerde Carrédebat is genegeerd ten faveure van het NOS Journaal over ‘de brief van Klink’ - door Nieman samengevat als “één gelekte brief van een belanghebbende met een eigen agenda.”

Nieman: “Zullen wij voortaan gewoon niet meer meedoen met deze onzin? Wat een schertsvertoning….”  Tegenover Radio.nl stelt RTL Nieuws-adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein dat de organisatie goede nominaties in de verschillende categorieën had. “Allemaal producten waarop we trots kunnen en moeten zijn, ongeacht of ‘t beloond wordt met een tegel”, aldus Klein.

Bekijk meer van

RTL

Praat mee

7 reacties

Olivier, 21 maart 2011, 22:34

Hij heeft natuurlijk groot gelijk. Journalistieke prijzen eindigen bijna altijd in het complimenteren van de kwaliteitsmedia. Terwijl er elders vaak minstens zo prijzenswaardige verhalen verschijnen. Dat het AD twee jaar terug won en De Telegraaf was genomineerd, verbaasde me enorm. Dus misschien is er enige hoop. Dit jaar lijkt het er niet op alleen.

Dorine van Tuyl, 22 maart 2011, 10:45

Wellicht komt RTL Nieuws er bij zo’n jury wat beter op te staan, als het niet elk itempje van anderhalve minuut pretentieus aankondigt als ‘een verhaal’. Aan het eind van RTL Boulevard kondigen Nieman en zijn collega-anchors altijd met veel bombarie 3 of 4 ‘verhalen’ aan. Vervolgens zie ik er nooit één. Voor een verhaal heb je, dunkt me, ten minste 10 minuten nodig.

Luc, 23 maart 2011, 12:44

@Dorine. Herkenbaar. RTL Nieuws zou niet zo slordig moeten omgaan met zijn geloofwaardigheid. Een verslaggeefster giebelend laten aanschuiven in Boulevard en bij Jack Spijkerman, dat zou de hoofdredactie van NOS Journaal nooit doen. Om maar te zwijgen van die oubollige dierenonderwerpen in het ochtendnieuws en de flauwe grapjes van Jan de Hoop. Ooit incidenteel, maar al geruime tijd vast pandoer. Leuk doen is iets anders dan leuk zijn.

Olivier, 23 maart 2011, 22:19

Ik ben het heel erg oneens met jullie reacties. Om te beginnen is de opmerking dat je voor een verhaal tien minuten nodig hebt pure kul. Een lang journaal item is 2 minuten. Ook bij de NOS. Alleen bij grote onderwerpen komen er verhalen met meerdere elementen die langer zijn. En langer is zeker niet altijd beter. In 2 minuten kan je een geweldig verhaal vertellen.

Dan de kritiiek op Editie nl en de ochtendjournaals. RTL brengt alles onder een merk namelijk RTL. Nieuws. Dat verwart misschien, maar een kijker snapt het verschil echt wel. Sterker nog, die wil in de ochtend een lichtere uitzending dan in de avond. Snap je iets van verhalen vertellen, dan is dit een nobrainer.

Jullie kritiek over ittepetit Schuurhof deel ik. Das inderdaad dom. Maar verder vind ik RTL een prima nieuwsorganisatie met veel primeurs waar de NOS een voorbeeld aan kan nemen. Hoogste tijd om dat ook met prijzen te waarderen.

Luc, 24 maart 2011, 07:34

@Olivier. Je kunt toch niet ontkennen dat de balans nogal scheef is in het aanbod van RTL Nieuws. Bijna elke dag een onderwerp uit de VS, omdat een dure correspondent moet maar zeker ook zelf wil renderen. De wereld is toch echt groter. RTL Nieuws lijkt te vaak op RTL USA Nieuws.

Olivier, 24 maart 2011, 09:41

Ik denk als je gaat turven de NOS ook vaak Amerikanieuws heeft. Het is nu eenmaal Een groot land, met veel nieuws dus. Maar ja, RTL heeft minder buitenlands nieuws uit kostenoverwegingen. Maar daarmee kan je toch niet zeggen dat ze geen goede journalistiek bedrijven. Terug naar het begin van de discussie. Die gaat over de Tegels. Een prijs voor eigen nieuws onderwerpen, scoops. Dan kan je toch niet anders dan concluderen dat RTL nieuws op dat vlak een prima reputatie heeft en een nominatie meer dan verdient. Net als trouwens Bnr want die mis ik ook node in dit lijstje…

Truusje van Tol, 24 maart 2011, 13:22

Nederland anno 2011: een land van verongelijkte smoelen. Altijd op het bordje van de ander loeren of die niet twee peultjes meer krijgt opgeschept. Nu dus ook al in ons mooie vak. Bah.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.