website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

Nico Vereecken

Theo Audenaerd — Geplaatst op donderdag 24 april 2014, 11:45

Foto DNA Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden. 

Ik wilde de renners in beeld, met op de achtergrond de leeuwen van het monument aan de Britse begraafplaats Berks Ceme­tery Exten­sion’, verklaart amateurfoto­graaf Damien Vandamme in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De foto waarop hij languit op straat ligt ter­wijl het peloton op hem af­ stormt, haalde 31 maart vrijwel alle kranten en nieuwsrubrie­ken in België. Na zijn dwaze actie in de slotfase van de klassieker Gent Wevel­gem, werd hij op internet afgemaakt en weggezet als een gevaarlijke gek.

Deze foto, die op 1 april onder meer in het AD, de Volkskrant en De Telegraaf stond, is niet gemaakt door Cor Vos, zoals het onder­schrift ver­meldt, maar door Nico Vereecken, een Belgische fotograaf die voor Vos werkt. Ve­reecken: ‘Ik zat achterop een motor totaal gefo­cust op het jagende pelo­ton en ineens zie ik vanuit mijn ooghoek iemand languit op het wegdek liggen die foto’s maakt. Mijn motor­rijder was gewoon in één vloeiende beweging om de man heen gereden dus ik had hem niet eens opgemerkt. Toen ik na de finish mijn foto’s ging afwerken zag ik pas laat dat het een bijzonder beeld was. Niet echt een sportmoment, maar toch. Ik heb hem als laatste doorgestuurd naar mijn agentschap Photonews en naar Cor Vos.

Toen ik ander­ half uur later thuis bij zat te komen in bad, barstte het los: tele­foon, twitter, mailbox. Alle redacties pro­beerden mij te bereiken voor een toe­lichting. Het Nieuwsblad en Het Laat­ste Nieuws achterhaal­den diezelfde avond nog de naam van de liggende man: Damien Vandamme. Die kreeg de wind van vo­ren op inter­net. En vanuit de Wielerbond werd gedreigd met vervolging en boetes.

Op maandag werd ik gebeld door een journalist van Vers L’Avenir, een regionale krant uit de provincie Henegouwen waar Vandamme woont. Hij had de journalist verzekerd dat er sprake was van een in elkaar gestoken beeld: photoshop dus. Om dat meteen te ontzenuwen heb ik de acht originele bestanden uit mijn camera naar de redactie gestuurd. Conclusie: niets mis met die foto’s. Een cowboyverhaal dus.’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.