— donderdag 24 april 2014, 11:45 | 0 reacties, praat mee

Nico Vereecken

Naar foto’s kijk je. Theo Audenaerd, beeldredacteur bij de Volkskrant, doet meer. Hij ontleedt elke maand een foto in woorden.  Laatste wijziging: 24 april 2014, 14:17

Ik wilde de renners in beeld, met op de achtergrond de leeuwen van het monument aan de Britse begraafplaats Berks Ceme­tery Exten­sion’, verklaart amateurfoto­graaf Damien Vandamme in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. De foto waarop hij languit op straat ligt ter­wijl het peloton op hem af­ stormt, haalde 31 maart vrijwel alle kranten en nieuwsrubrie­ken in België. Na zijn dwaze actie in de slotfase van de klassieker Gent Wevel­gem, werd hij op internet afgemaakt en weggezet als een gevaarlijke gek.

Deze foto, die op 1 april onder meer in het AD, de Volkskrant en De Telegraaf stond, is niet gemaakt door Cor Vos, zoals het onder­schrift ver­meldt, maar door Nico Vereecken, een Belgische fotograaf die voor Vos werkt. Ve­reecken: ‘Ik zat achterop een motor totaal gefo­cust op het jagende pelo­ton en ineens zie ik vanuit mijn ooghoek iemand languit op het wegdek liggen die foto’s maakt. Mijn motor­rijder was gewoon in één vloeiende beweging om de man heen gereden dus ik had hem niet eens opgemerkt. Toen ik na de finish mijn foto’s ging afwerken zag ik pas laat dat het een bijzonder beeld was. Niet echt een sportmoment, maar toch. Ik heb hem als laatste doorgestuurd naar mijn agentschap Photonews en naar Cor Vos.

Toen ik ander­ half uur later thuis bij zat te komen in bad, barstte het los: tele­foon, twitter, mailbox. Alle redacties pro­beerden mij te bereiken voor een toe­lichting. Het Nieuwsblad en Het Laat­ste Nieuws achterhaal­den diezelfde avond nog de naam van de liggende man: Damien Vandamme. Die kreeg de wind van vo­ren op inter­net. En vanuit de Wielerbond werd gedreigd met vervolging en boetes.

Op maandag werd ik gebeld door een journalist van Vers L’Avenir, een regionale krant uit de provincie Henegouwen waar Vandamme woont. Hij had de journalist verzekerd dat er sprake was van een in elkaar gestoken beeld: photoshop dus. Om dat meteen te ontzenuwen heb ik de acht originele bestanden uit mijn camera naar de redactie gestuurd. Conclusie: niets mis met die foto’s. Een cowboyverhaal dus.’

Bekijk meer van

Foto DNA Foto DNA

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.