PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— donderdag 5 april 2018, 08:47 | 0 reacties, praat mee

New York Times onthult schat aan IS-documenten

AFP

Journalisten van de New York Times hebben de afgelopen maanden duizenden bestanden en documenten verzameld van terreurgroep IS, nadat het zelfverklaarde kalifaat omviel. De stukken geven een blik achter de schermen van het bestuur van de gebieden waar IS de macht had - een combinatie van bureaucratie en geweld. Laatste wijziging: 5 april 2018, 08:51

De krant zegt alle IS-documenten beschikbaar en doorzoekbaar te maken voor wetenschappers, onderzoekers, Iraakse overheid en mensen die IS beter willen begrijpen. De stukken werden tijdens meerdere reizen door voormalig IS-gebied verzameld.

Experts hebben de authenticiteit van de stukken helpen verifiëren, waarna er 15 maanden is gewerkt aan vertaling en analyse van de documenten.

Opmerkelijk is de conclusie van het dagblad dat IS leerde van de voornaamste blunder van de Amerikaanse inval in 2003. Het massa-ontslag van de bureaucratische bestuurslaag van partijleden van Saddam Hussein, waarmee Irak in chaos werd gestort, werd bewust voorkomen.

Ambtenaren die thuis zaten na de machtsovername door IS werden individueel benaderd om weer aan het werk te gaan. Dat ging volgens de New York Times overigens met een stalen vuist in een fluwelen handschoen: een ambtenaar die meldde dat hij met rugklachten thuis zat en niet kon komen, werd bedreigd dat IS-strijders zijn rug écht zouden komen breken als hij niet verscheen.

Andere documenten handelen over kledingsvoorschriften, toekenning van plasma-televisies en kookgerei en de opportunistische diefstal van gebouwen en grond van iedereen die niet het Sunni-geloof aanhing. Ook omvatten de documenten alledaagse bureaucratie als uitgifte van nieuwe kentekens en een verzoek voor kledinghangers van de plaatselijke telecombedrijf.

Bijzonder is de constatering dat IS zichzelf financieel prima kon bedruipen, met tientallen miljoenen aan inkomsten uit landbouw. Bombardementen op olie-installaties in IS-handen hadden nauwelijks impact.

De New York Times bespreekt een selectie van de documenten in een omvangrijk en fraai vormgegeven interactief artikel. Het is nog niet bekend wanneer de zoekmachine voor al het materiaal beschikbaar komt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.