e learning nvj

— vrijdag 20 januari 2017, 09:16 | 0 reacties, praat mee

‘Nepnieuws nauwelijks van invloed op uitslag presidentsverkiezingen’

Pixabay

Onjuist en gefabriceerd nieuws dat via sociale media is verspreid heeft amper invloed gehad op de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat concluderen wetenschappers van Stanford en de Universiteit van New York. Tijdens en na de verkiezingen kwamen sociale media onder vuur te liggen omdat ze gebruikt werden om nieuws te verspreiden dat kiezers op het verkeerde been moest zetten. Laatste wijziging: 20 januari 2017, 09:17

Volgens het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 1200 respondenten, heeft slechts 14 procent van de Amerikaanse bevolking sociale media als bron voor zijn stemkeuze gebruikt.

Nepnieuws had pas invloed kunnen hebben op de verkiezingsuitslag als bij ieder nepbericht 0,7 procent van de mensen die niet op Trump zou gaan stemmen, zijn stem had veranderd, concluderen de onderzoekers.

De best gelezen nepberichten zouden slechts door een klein deel van de Amerikanen zijn gezien. Donald Trump, die de verkiezingen won, had online wel een voordeel ten opzichte van concurrent Hillary Clinton. Positieve berichten over Trump werden op Facebook 30 miljoen keer gedeeld. Soortgelijke berichten over Clinton 8 miljoen keer. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.