website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Nepnieuws houdt ook Nederlandse kiezer bezig

Lars Pasveer — Geplaatst op maandag 13 maart 2017, 15:26

Een vrouw fietst langs een bord met verkiezingsposters in Bloemendaal | Remko de Waal / ANP

Een vrouw fietst langs een bord met verkiezingsposters in Bloemendaal | Remko de Waal / ANP

Nieuws

Slechts een kleine groep Nederlanders vindt de berichtgeving rond de verkiezingen betrouwbaar, blijkt uit een peiling onder duizend Nederlanders, uitgevoerd door strategisch communicatiebureau MSLGROUP. Maar liefst 86 procent van de ondervraagden vindt het nieuws in aanloop naar de verkiezingen ‘onvoldoende betrouwbaar’.

De campagnes die partijen voeren in aanloop naar de verkiezingen zijn voor 57 procent van de ondervraagden niet in staat over te brengen waar de partij voor staat. Oriëntatie op details van partijprogramma’s gebeurt dan ook niet via campagnemateriaal maar via stemwijzers (46 procent), de media (24 procent), familie en vrienden (13 procent) en pas dan websites van partijen (9 procent).

Sociale media worden maar in 6 procent van de gevallen gebruikt om informatie over partijen te achterhalen. Tegelijk is 91 procent van de ondervraagden niet geïnteresseerd om de eigen politieke voorkeur via sociale media te delen. “Dat is opmerkelijk in een tijd dat verkiezingscampagnes zich in toenemende mate op social media afspelen”, concluderen de onderzoekers.

“De opkomst van nepnieuws heeft niet alleen in het Verenigd Koninkrijk en Amerika een grote impact gehad, ook in Nederland zijn kiezers in toenemende mate argwanend. Tegelijkertijd blijkt de impact van de media nog steeds erg groot. Politieke debatten en interviews met lijsttrekkers op televisie hebben relatief veel invloed op de uiteindelijke stemkeuze. Voor de campagneteams van politieke partijen is er werk aan de winkel: hun communicatie is lang niet altijd effectief”, aldus algemeen directeur Henjo Guitjens. Meer bij MSLGROUP

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.