Onderzoek onder journalisten

— dinsdag 20 december 2016, 11:00 | 0 reacties, praat mee

Neem een robot-secretaresse

Voor één keertje vroegen we techionista Vivianne Bendermacher om onze rubriek Multimedia te vullen met tech-tips voor bladenmakers. Bendermacher zet zich in voor de empowerment van vrouwen via technologie.

NEEM EEN ROBOT-SECRETARESSE

Het is menig redactie al overkomen, en voor wie het fenomeen nog vreemd is… je maakt er vast snel kennis mee: de rompredactie. Ineens moeten we met minder mensen toch dezelfde klus klaren.

Gelukkig is er nu Amy: de secretaresse die dag en nacht voor je klaar staat, je hele agendabeheer doet en… slechts een dollar of 40 per maand kost. Amy is een kunstmatige, persoonlijke assistent en ze is gespecialiseerd in het plannen van afspraken.

Zelf gebruik ik haar sinds enkele maanden en ik ben fan! Ze converseert verrassend menselijk en is waanzinnig simpel in gebruik. Wanneer je een afspraak met iemand wil plannen, cc je Amy en zij neemt vervolgens de hele correspondentie met je date over. Ze kijkt in jouw agenda wanneer je kunt; weet waar je redactie woont; en welke favoriete afspreekplekken je nog meer hebt. Zodra je date Amy’s voorstel heeft geaccepteerd, zet ze de afspraak in je agenda, stuurt je date nog een routebeschrijving en een dag van tevoren een reminder en klaar is Kees. Of Amy dan.

Enige nadeel: ze converseert vooralsnog alleen in het Engels

Amy Ingram: de kunstmatige, persoonlijke assistent, € 36,80 per maand

FACEBOOK WALL

Al pretenderen ze heus hartstikke digitaal te zijn; verstokte printredacties blijven fan van ‘De Muur’. Ik snap dat wel. Toen ik nog hoofdredacteur was, kon ik ook niet zonder De Muur waar alle spreads geduldig afwachtten tot de drukkersdeadline daar was. Maar geef toe: online gebéurt het en in print leggen we daar hooguit verslag van. Jammer genoeg leven de printmensen en de digimensen op een redactie nog vaak behoorlijk langs elkaar heen.

Hoe zorg je ervoor dat offline toch genoeg meekrijgt van online? Simpel! De Muur krijgt een buurman: de fysieke Facebook Wall. Schaf wat portable printertjes aan op de redactie, waarmee je zo vanaf je smartphone al je social-kiekjes uit kunt draaien. Want echt: online verdient minstens zoveel aandacht op de redactievloer als print.

Nog beter zou zijn als de hele redactie zich eindelijk op social media zou begeven; maar ach… tot die tijd is The Wall een prima alternatief.

HP Sprocket, € 193,41

IT-BAGS KRIJGEN LAMPJES

Een zichzelf respecterende vrouwenredactie heeft tegenwoordig meer it-bags dan redacteuren. Maar die grote, prachtige, hebberig makende Gucci’s, Korsjes, Mulberry’s, Balenciaga’s en Chloés hebben allemaal één ding gemeen: je raakt alles kwijt in die dingen.

Gelukkig is daar een simpele oplossing voor: SOI. Dat is een slim lampje dat je in je it-bag deponeert.

De sensoren in het lampje ‘voelen’ wanneer een hand verwoed naar bijvoorbeeld een sleutelbos wil graaien en laten het lampje dan automatisch branden. Na een bepaalde tijd gaat het lampje automatisch weer uit. Easy does it.

SOI Baglight, € 29,95

MAGNETRON-BOEKJE

Wie tijdens interviews zijn/haar aantekeningen het liefst lekker ouderwets met pen en papier maakt; heeft een punt. Want uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat men dingen beter onthoudt als er een schrijfbeweging aan vooraf is gegaan. Maar al die papieren aantekeningen laten zich zo moeilijk doorzoeken. Even een snel ‘Google’-tje naar dat interview van vorig jaar, is er dan niet meer bij.

Mijn gouden tip: de Rocket Book Wave. Dat ziet eruit als een gewoon papieren aantekenboekje, maar op elke pagina staan symbooltjes. Die symbooltjes koppel je eenmalig via de bijbehorende app aan een bepaalde plek in de cloud. Bijvoorbeeld aan je Evernote, je mail, je Google Drive; of wat je maar wilt.

Aantekening gemaakt? Dan scan je met de app de betreffende pagina(‘s) en binnen een milliseconde staan je krabbels keurig digitaal opgeslagen. Als je een beetje netjes schrijft; kun je nu in bijvoorbeeld Evernote zoeken naar die ene perfecte quote van een paar maanden geleden. Boekje vol? Stop hem een paar minuten in de magnetron en het boekje is weer leeg; de bijgeleverde pen werkt namelijk met warmte-inkt.

Rocketbook Wave, € 25,50

Praat mee

banner storytelling

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.