word studentlid

— dinsdag 15 november 2011, 13:54 | 4 reacties, praat mee

BB halveert frequentie en redactie

Het tijdschrift Binnenlands Bestuur (oplage ongeveer 48.000) halveert vanaf januari de frequentie van 44 naar ongeveer 25 keer per jaar. Dat laat Frans Klaassen van uitgever Kluwer desgevraagd weten. De nadruk komt te liggen op de online activiteiten. De redactie wordt ook gehalveerd tot zes mensen. Op een na zijn alle medewerkers van het tijdschrift boventallig verklaard. Zij zitten sinds maandag thuis. Volgens Klaassen noopt de teruglopende advertentie-omzet in het tijdschrift tot deze maatregelen. Hans Bekkers, redacteur en voorzitter van de redactieraad: 'Wij begrijpen dat er met name minder personeelsadvertenties zijn en dat er wat moet gebeuren. We hopen dat dit plan gaat werken, maar er zijn geen garanties gegeven.' Volgens Klaassen is er geen proefperiode. 'Dit is een bewuste koerswijziging en geen proef.' Laatste wijziging: 16 november 2011, 10:37

Binnenlands Bestuur wordt gratis naar de abonnees verstuurd en moet het dus hebben van de advertenties. Met een lagere frequentie en een aangepaste bladformule hoopt Klaassen de printeditie wel overeind te houden. Hoe de nieuwe formule er uit gaat zien, is nog niet bekend. Daar wordt nu met de overgebleven redacteuren over gesproken. Het accent komt te liggen op publiceren voor het web waarna de printeditie volgt.

Yvonne Dankfort van de NVJ: ‘We begrijpen de overwegingen van Kluwer. Het is zuur dat alleen de tijdschriftredacteuren verdwijnen. Daar zit veel kennis en ervaring.’

 

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

flip ten cate, 15 november 2011, 21:21

Tjonge, jonge wat een meelevendheid. “Zuur dat alleen tijdschriftredacteuren verdwijnen”. Met zo’n vakbond heb je geen werkgevers meer nodig! Het is godgeklaagd dat zo’n ijzersterke titel door kluwer simpelweg de nek wordt omgedraaid. Alle vaste redacteuren eruit - op Hans Bekkers na - en ingeruild tegen goedkope free lance krachten. En daar stemt je vakbond dan vrolijk mee in. Dat is pas zuur!
Je kan nog zoveel vertrouwen hebben in Hans’ capaciteiten, en dat heb ik, maar iedereen begrijpt dat hij in z’n eentje met losse krachten geen gezaghebbend blad kan maken. Ten dode opgeschreven, dus. Dat doet pijn, ook voor mij, al ligt mijn tijd als redacteur al lang achter me.
Het doet pijn dat zo’n blad, dat tegen de desinteresse van de uitgever in met redactioneel bloed, zweet en tranen inhoudelijk en commercieel furore heeft gemaakt, zo liefdeloos als oud vuil aan de straat wordt gezet.

Anna009, 16 november 2011, 11:58

@Flip Wat ik uit het artikel begrijp is dat er nog wel degelijk 6 redacteuren overblijven bij Binnenlands Bestuur, en niet één zoals jij schrijft. Is dat tegenwoordig voor een gratis blad niet al heel wat? En is de overstap naar meer online activiteiten ook niet heel logisch in deze barre tijden? Volgens mij zijn er momenteel een hoop titels stukken slechter af.

Auke Schouwstra, 16 november 2011, 14:02

Alle oud-collega’s veel sterkte toegewenst. Een instituut verdwijnt - althans, dat valt te vrezen. BB was regelmatig nieuwsmakend, met inspirerende columnisten en een trouwe lezersgroep. Hoop dat de redacteuren weer snel nieuw werk vinden.

Luc, 16 november 2011, 16:44

Droevige zaak, die de vraag doet rijzen: hoe levensvatbaar is controlled circulation als businessmodel nog in zo’n verzwakte (personeels)advertentiemarkt.
Kan Paul Disco wellicht enige duiding geven?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.