— vrijdag 28 september 2012, 15:57 | 6 reacties, praat mee

NDC koopt kopij bij AD/Parool

Het Algemeen Dagblad en Het Parool gaan per 1 januari het landelijk nieuws leveren aan het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Omgekeerd zullen de kranten van de Persgroep gebruik maken van de nieuwsstroom van de twee kranten van de Noordelijke Dagbladcombinatie (NDC).

Beide partijen hebben afgelopen week een intentieverklaring ondertekend tijdens een diner georganiseerd door werkgeversorganisatie NDPMedia. “Dit model is nooit eerder in Nederland toegepast”, zegt hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden. “Het gaat nu om het inrichten van de overeenkomst. Daarna kunnen we het contract ondertekenen.”

De NDC is aangesloten bij de GPD, maar die dienst wordt eind dit jaar opgedoekt. De afgelopen maanden overlegde NDC met meerdere partijen over samenwerking. Wegener en het ANP waren ook in de race. 

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, aldus Sijpersma. “Wat betreft prijskwaliteitverhouding kwamen Het Parool en het Algemeen Dagblad als beste uit de bus.” 

Ook een rol speelde de sfeer tijdens de gesprekken. “Met de Rotterdamse cultuur voelen we in het noorden verwantschap. Nuchter en direct. We houden niet van veel woorden, maar van daden.”

De kranten van de persgroep zijn geïnteresseerd in het regionale nieuws uit de noordelijke provincies. Sijpersma: “Denk aan nieuws over het college van B en W in Groningen, misdaadverhalen en het sportnieuws over Groningen en Heervenveen. Was de deal al rond geweest, dan had het AD en Parool afgelopen maandag zeven pagina’s over de rellen in Haren kunnen meenemen.”

Het Dagblad van het Noorden (verspreide oplage ruim 126.000 exemplaren) is een ochtendkrant, Leeuwarder Courant (ruim 83.000) op dit moment nog een middagkrant. De oudste krant van Nederland (LC) verschijnt met ingang van morgen op tabloidformaat.

 

Bekijk meer van

Praat mee

6 reacties

Bart Brouwers, 29 september 2012, 13:43

“Dit model is nooit eerder in Nederland toegepast”, zegt hoofdredacteur Pieter Sijpersma van het Dagblad van het Noorden.
Pieter kent zijn klassieken niet. Direct na het opheffen van de VNU-persdienst koos Dagblad De Limburger ervoor een soortgelijke overeenkomst te sluiten met Het Parool en Trouw. George Vogelaar en Fons Elbersen wisten op die manier te voorkomen dat DDL dezelfde (landelijke en thema-)kopij kreeg als GPD-krant Limburgs Dagblad. Dat ging een paar jaar goed, tot het moment dat DDL en LD zelf wat dichter tegen elkaar aankropen en dit soort verschillen onbelangrijker werden. Uiteindelijk werd ook DDL GPD-lid.

bartebisch, 29 september 2012, 16:42

Klopt; had ik moeten weten!

Dolf Rogmans, 29 september 2012, 21:37

Vraag aan Bart Brouwers: was die deal ook op uitwisseling gebaseerd? In die zin is de deal ndc - persgroep wellicht wel nieuw.

Bart Brouwers, 29 september 2012, 23:42

Ja, er was wel rekening mee gehouden. Maar in de praktijk was het toch bijna helemaal eenrichtingsverkeer. Het is gewoon niet zo vaak dat Het Parool of Trouw (of AD) iets uit Limburg (of Groningen) nodig hebben dat niet toch al door ANP wordt geleverd.

Chris van Alem, 2 oktober 2012, 14:16

Goh, nooit geweten dat VNU een eigen persdienst had. Terwijl ik toch een jaartje of acht economische stukken vanuit De Gelderlander heb verspreid onder de VNU Dagbladen. Had ik maar geweten dat VNU er stiekem een eigen persdienst op nahield…

Jan van der Mei, 4 oktober 2012, 19:27

Oude tijden herleven! In de jaren zeventig kon de voorloper van Dagblad van het Noorden (De Drents Groningse Pers) voor het nationale en internationale nieuws ook putten uit het aanbod van het AD. Er is een verschil met het verleden: zowel AD als de Drents Groningse Pers waren toen eigendom van de toenmalige NDU en het nieuws werd daardoor om niet uitgewisseld.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.