— donderdag 20 augustus 2009, 08:59

Nachtwandeling naar Nova

Verslaggever Hans Jaap Melissen (Wereldomroep/NOS) is in Afghanistan en houdt - ook voor Villamedia - een weblog bij. ‘Het zou enorm helpen als jullie niet berichten over aanslagen op de verkiezingsdag.’ Een mededeling met die strekking ging de dag voor de verkiezingen uit naar de Afghaanse en internationale media.

Het is een wanhoopsdaad van een regering die bang is dat berichten over geweld de mensen zullen weg houden van de stembureaus. En een lage opkomst komt de geloofwaardigheid van deze verkiezingen niet ten goede.

De aanloop naar de verkiezingen was met de dag rommeliger. Woensdagochtend werd het centrum van Kabul opgeschrikt door een schietpartij bij een bank. Drie jongemannen-Taliban, zegt de politie, waren het gebouw ingegaan maar werden uiteindelijk doodgeschoten. De politie wilde de met kogels doorzeefde lichamen graag laten zien aan de pers. Je moest er voor in de rij staan. De autoriteiten, de Navo, iedereen staat op scherp. Winkels zijn dicht, restaurants ook, of bijna leeg. In mijn guesthouse kwam de eigenaar mij een kogelwerend vest brengen. Voor als het gebouw wordt aangevallen, zei hij erbij. Het was goed bedoeld.

Hij sliep gelukkig al toen ik om 12 uur ’s nachts de deur uit ging voor een wandeling. De bewaker keek mij vreemd aan, maar zonder mijn tolk erbij, kon hij alleen zijn hoofd schudden. Ik wandelde door Sher Poor, een wijk op stand, waar de grote nieuwsorganisaties complete villa’s hebben gehuurd, met een legertje bewakers voor de deur. Het zijn vooral met drugsgeld betaalde villa’s, neergezet nadat de huizen van arme Afghanen waren gesloopt.

Hier zetelt ook de EBU, de European Broadcasting Union, waar tijd was gereserveerd voor mijn kruisgesprek in NOVA. Na afloop was het hier, met het lastige 2,5 uur tijdverschil, al na énen. Ik liep terug, door een nu echt doodstil Kaboel. Straathonden stoven geschrokken uiteen. Bewakers sliepen in kleine hokjes voor de deuren van onduidelijke gebouwen. Betonnen wegversperringen. Prikkeldraad. Gepantserde wagens overal geparkeerd. Angst genereert in Kabul een miljoenomzet.

Bekijk meer van

Afghanistan

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.