— donderdag 15 december 2016, 14:45 | 0 reacties, praat mee

Murdoch doet miljardenbod op zender Sky

Fox-topman Rupert Murdoch | Adrian Sanchez Gonzalez / AFP

Mediagigant 21st Century Fox heeft een formeel overnamebod gedaan van 11,7 miljard pond (13,9 miljard) op betaalzender Sky, dat actief is in Engeland, Duitsland en Italië. De Britse toezichthouder moet de overname nog goedkeuren. In Engeland bestaat veel tegenstand tegen een machtsuitbreiding door Rupert Murdoch, na het afluisterschandaal bij zijn tabloids. Laatste wijziging: 15 december 2016, 14:54

21st Century Fox bezit al een minderheidsaandeel in Sky. Op de dag dat het overnamebod officieel werd, schreef Guardian-columniste Polly Toynbee  dat een overname niet moet worden toegestaan, omdat Murdoch niets van de schandalen uit het verleden heeft geleerd.

Sleutelspelers in de afluisterzaak zijn inmiddels gewoon weer voor Murdoch aan het werk, terwijl lagergeplaatsten de gevangenis van binnen zagen. Toynbee: “Rebekah Brooks kostte de uitgeverij 300 miljoen pond en honderden banen. Ze toucheerde een ontslagvergoeding van 16 miljoen en News of the World is teruggekeerd als de Sun on Sunday.”

Tegelijk is door machinaties van Murdoch het budget van de BBC gedecimeerd, aldus Toynbee. Het verlieslijdende Sky News zou onder Murdoch een rechtse koers gaan varen, vreest ze.

De verantwoordelijke minister moet binnen tien werkdagen oordelen of de overname geen gevaar voor de pluriformiteit oplevert. Een eventueel onderzoek door de mededingingsautoriteiten zou nog eens veertig dagen kunnen duren. Meer bij Reuters

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.