word studentlid

— maandag 3 oktober 2016, 11:37 | 0 reacties, praat mee

Moszkowicz wil uitzendverbod ‘De Maatschap’

Moszkowicz wil uitzendverbod ‘De Maatschap’
De Maatschap | Michiel Schnater / VPRO

Begin volgend jaar zendt de VPRO een vierdelige dramaserie De Maatschap uit, een portret van fictieve advocatenfamilie Meyer. De serie is geïnspireerd op de familie Moszkowicz en leidde al eerder tot een juridisch conflict. Yehudi Moszkowicz eist namens zijn vader Robert een uitzendverbod. Laatste wijziging: 4 oktober 2016, 12:49

De VPRO zegt een proces met vertrouwen tegemoet te zien. Er is volgens de omroep uitvoerig research gedaan uit vele openbare bronnen, waarin “feit en fictie zorgvuldig vermengd in een gedramatiseerde interpretatie van gebeurtenissen en karakters”. Elke aflevering wordt voorafgegaan aan een tekst over deze ‘gedramatiseerde interpretatie’.

De serie leidde afgelopen zomer al tot een juridisch treffen tussen de omroep en de familie Moszkowicz: de acteurs in de dramaserie mochten worden opgeroepen als getuigen. Eerder eiste Moszkowicz inzicht in het scenario - een eis die door de rechtbank werd afgewezen. Ook in hoger beroep oordeelde de rechter twee weken terug dat inzage niet hoeft te worden verleend.

Voormalig advocaat Robert Moszkowicz stelt dat het scenario inbreuk pleegt op het auteursrecht van zijn biografie ‘De Straatvechter’. De VPRO ontkent dat en zegt dat het scenario is geschreven op basis van openbare bronnen.

“De VPRO heeft school gemaakt met dramaseries die zijn gebaseerd op of geïnspireerd door historische figuren of hedendaagse bekende personen die geschiedenis schrijven. De Maatschap past in die traditie”, aldus de omroep. Wanneer de betrokkenen zich in de echte rechtbank treffen is nog onbekend.

Bekijk meer van

VPRO Robert Moszkowicz

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.