training eu starters

— vrijdag 13 september 2013, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Monument én gedegen
 document

De moord op de 16-jarige Ma­rianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde was nooit lang uit de media. Dan was er weer een nieuwe wending in het onderzoek, dan weer ging het over de verdachtmakingen van asielzoekers ­ of over de complot­denkers die zich met de zaak bemoeiden. Een van de journalisten die veel met de moord op Marianne bezig was, is Simon Vuyk, voormalig redacteur bij Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever, nu zelfstandige. Op 28 augustus overhandigde hij zijn boek ‘Marianne Vaatstra, het verhaal van haar moord’ aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Laatste wijziging: 17 april 2014, 16:03

Dat de moord zo in de publiciteit bleef, is voor een belangrijk deel te danken aan Marianne’s vader Bauke Vaatstra, die steeds de media wist te vinden en vorig jaar de Machiavelli­prijs won voor de vasthoudendheid waarmee hij dat deed. Ook dit boek kwam er op verzoek van Bauke Vaatstra, het moest een monument worden voor zijn dochter. Een monument is het geworden; een gedegen document ook.

De schrijver voerde lange en indringende gesprekken, met vader Vaatstra, bronnen bij politie, justitie en met vele andere betrokkenen. Het leverde een volledig en goed gedocumenteerd werk op met bijzondere kijkjes achter de schermen. Zo schrijft hij niet alleen dát het DNA-verwantschapsonderzoek er kwam, maar duidt hij ook de politieke afwegingen die vooraf gingen aan de wetswijziging die dat onderzoek mogelijk maakte – het onderzoek dat uiteindelijk leidde tot de aanhouding van dader Jasper S. ­Ook plaatst hij de woede van de omwonenden en de onrust rondom de asielzoekers in perspectief van het verhardende politieke klimaat.

Vuyk vergeet de rol van de media geenszins. Zo schrijft hij over de ingezonden brieven in lokale kranten die complete polemieken waren – ‘een publicitaire arena’–, lezen we hoe de familie probeerde een DNA-onderzoek af te dwingen met invulbonnen in de krant, en hoe het televisieprogramma ‘Het Zesde Zintuig’ zich met de zaak bezighield. Peter R. de Vries vertelt onder meer hoe zijn bijzondere samenwerking met justitie tot stand kwam die vorig jaar mei resulteerde in een onthullende uitzending die een compleet nieuw licht wierp op de dader.

De stijl is er eentje waar je van moet houden. Het boek is soms wel erg staccato geschreven, de informatiedichtheid is enorm, als lezer krijg je amper de kans even op adem te komen. Maar de gedegen research waarvan elke pagina doordrenkt is, maakt veel goed.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.