Nieuwe leden NVJ november

— donderdag 30 september 2010, 16:17 | 0 reacties, praat mee

200 miljoen weg bij publieke omroep

De publieke omroep moet vanaf 2013 stapsgewijs 200 miljoen euro inleveren. Dat staat in de financiële onderbouwing van het concept regeerakkoord van VVD en CDA. Daarin staat dat de mogelijkheid wordt open gehouden dat een televisienet verdwijnt bij de publieke omroep. Dat gebeurt als bezuinigingen bij de publieke omroep de kwaliteit verminderen, aldus het concept akkoord. Verder is het de bedoeling dat de Wereldomroep zich op kerntaken gaat richten en wordt ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. Ook wordt het muziekcentrum voor de omroep afgeschaft en krijgen omroepen meer vrijheid. Daarvoor wordt er bezuinigd op de centrale sturing vanuit de NPO. In 2009 ontving de totale publieke omroep 760 miljoen euro. De NVJ spreekt van een kaalslag. 'Dit zijn voornemens die dramatisch uitpakken', aldus Marc Visch van de NVJ. Laatste wijziging: 30 september 2010, 22:17

Uit concept regeerakkoord blz 33 en 34 (.pdf) :

De publieke omroep heeft als opdracht dat er een kwalitatief hoogwaardig programma-aanbod is voor een breed publiek. Omroepverenigingen en hun leden waarborgen de pluriformiteit van het bestel. Dit bestel wordt doelmatig, open en bestuurbaar gehouden.
• Er wordt bezuinigd op de publieke omroep zonder de kwaliteit aan te tasten. Indien hierdoor het aanbod verschraalt vervalt er een televisienet.
• Themakanalen worden alleen uit de eigen middelen van omroepen gefinancierd.
• Waar mogelijk vindt een bundeling of nauwere samenwerking van
omroepverenigingen plaats. 
• De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt een taakstellende bezuiniging en reduceert bureaucratie, management en coördinatie in de verhouding met de omroepen en laat hen meer ruimte. De NPO beperkt zich tot audiovisuele taken.
• Het muziekcentrum voor de omroep wordt afgeschaft.
• De Wereldomroep richt zich op zijn kerntaken waaronder het brengen van het vrije woord en wordt gefinancierd uit de begroting voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking
• De beschikbaarheid van programmagegevens wordt verruimd.
• Landelijke en regionale publieke omroepen worden meer geïntegreerd, bijvoorbeeld door regionale vensters op een landelijk net. Besparingen komen ten goede aan de regionale omroep.

Het kabinet komt met voorstellen voor de volgende concessieperiode die ingaat in 2015 ten aanzien van het aantal netten, de vorm van lidmaatschap van de omroepverenigingen en de bovengrens van 400.000 leden.

Blz. 7 van de bijlage financieel kader:

31. Er vindt een bezuiniging plaats op de publieke omroep alsmede o.a. de themakanalen en het muziekcentrum voor de omroep. Hiertoe zal met ingang van 2016 het stelsel worden gewijzigd (de huidige erkenningperiode loopt tot en met 2015). Op grond van de mogelijkheden binnen het huidige stelsel worden vanaf 2013 de uitgaven aan de publieke omroep stapsgewijs verlaagd. Hiertoe zal per 1 januari 2013 een nieuwe Mediawet van kracht worden. De 200 mln taakstellende structurele besparing zal, indien dat een verschraling van kwaliteit tot gevolg mocht hebben, leiden tot één publiek net minder.

In 2013 gaat er 50 miljoen van het budget af, in 2014 100 miljoen en in 2015 structureel 200 miljoen euro.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.