noodfonds

— woensdag 12 oktober 2011, 09:33 | 0 reacties, praat mee

Minister wil één mediafonds

Minister Van Bijsterveldt (media, CDA) stevent af op een fusie tussen het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties (Mediafonds) en het Stimuleringsfonds voor de Pers. Tot verrassing van de beide fondsen heeft de minister het eerder aangekondigde onderzoek naar mogelijkheden tot samenwerking omgezet in een adviesaanvraag bij de Raad van Cultuur gericht op de vorming van één nieuw fonds, dat eind dit jaar verwacht wordt.

Directeur René van Zanten van het Stimuleringsfonds voor de Pers: ‘ik zie niet hoe we daar beter van worden. We hebben maar een klein budget van 2,3 miljoen euro per jaar te besteden. Het Mediafonds aanzienlijk meer en dat is gericht op culturele producties. Wij op journalistieke. Wat er ook in de toekomst gebeurt, ons doel moet herkenbaar blijven het stimuleren van de journalistieke infrastructuur. Wij helpen met onze ondersteuning de journalistieke infrastructuur in de veranderende mediastructuur overeind te houden.’

Hans Maarten van den Brink is minder afhoudend. Zijn streven is om ‘de steeds schaarser wordende publieke middelen zo effectief mogelijk in te zetten. Het Mediafonds is inderdaad gefocust op cultureel hoogwaardige producties en op de elektronische media, niet op de drukpers. Maar onze internetprojecten en zeker onze documentaires vertonen natuurlijk wel raakvlakken met de journalistiek.’ Van fusiebesprekingen is nog geen sprake, maar Van den Brink zou best alvast kennis en ervaring willen uitwisselen. ‘Hoewel er flinke verschillen zijn tussen doel en werkwijze van beide fondsen, zijn de werkterreinen door de nieuwe mediaontwikkelingen dichter bij elkaar gekomen en overlappen ze zelfs her en der.’ Van den Brink denkt dat protesteren tegen het besluit van de minister niet zoveel zin heeft en meent dat de fondsen het beste zelf het initiatief kunnen nemen om te praten over hun doelstellingen en werkwijze.

In november verwachten de beide fondsen dat de Raad voor Cultuur aan zal kloppen voor commentaar op het advies. Een aanvang van de fusiebesprekingen worden niet eerder verwacht dan begin volgend jaar. De nieuwe structuur zal uiteindelijk in de nieuwe Mediawet worden opgenomen.

 

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.