mgm nvj maart

— dinsdag 18 oktober 2022, 15:23 | 0 reacties, praat mee

Minister Bruins Slot wil dat AIVD met journalisten mag blijven praten

Minister Bruins Slot wil dat AIVD met journalisten mag blijven praten
Hanke Bruins Slot CDA Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, tijdens debat in de Tweede Kamer. - © Peter Hilz/ANP

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken ziet het niet zitten om te stoppen met het benaderen van journalisten voor inlichtingenwerk, zoals de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) graag zou zien. Als journalisten met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) praten, is dat "altijd op basis van vrijwilligheid", benadrukt zij. De dienst zou ook altijd "zeer zorgvuldig" met journalisten omgaan om te voorkomen dat de persvrijheid in het geding komt. Laatste wijziging: 18 oktober 2022, 15:29

NRC meldde vorige week dat zeker 32 journalisten zijn benaderd om informatie te delen. De helft zou benaderd zijn door de inlichtingendiensten. Algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ waarschuwde dat journalisten die daarop in zouden gaan hun geloofwaardigheid verliezen. Hij vindt dat de diensten “niet zomaar journalisten moeten gaan bevragen en zeker niet ronselen”, gezien de bijzondere positie van de pers.

Renske Leijten (SP) vroeg de minister of ze niet bang is dat de persvrijheid in gevaar komt, aangezien bronnen minder snel geneigd zullen zijn om met de pers te spreken. “We hebben te maken met de ethiek en werkwijze van journalisten zelf, maar ook van de beroepsgroep.” Ze vindt daarom dat de mogelijkheid uit de wet gehaald moet worden. Bruins Slot vindt juist dat de onafhankelijkheid is geborgd door de keuze aan journalisten zelf te laten.

D66’er Sjoerd Sjoerdsma en Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie wilden van de minister weten of journalisten door de inlichtingendiensten ingeschakeld kunnen worden om over bepaalde onderwerpen te schrijven. Dat mag niet, benadrukte de minister, zeker niet tegen betaling. “Nee, want de onafhankelijkheid van de journalistiek mag niet in het geding zijn.”

Bruins Slot is in haar functie niet alleen verantwoordelijk voor de inlichtingendiensten, maar ook voor ‘constitutionele zaken’, zoals de persvrijheid.

Bekijk meer van

AIVD

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.