Met journalistiek verzamel je big data

Journalistiek is niet langer bedoeld om lezers te informeren, maar om big data te verzamelen en daarmee adverteerders te plezieren. En werd de data voorheen gebruikt voor reporting (wat is er gebeurd) en analysis (waarom is het gebeurd). Nu gaat het om monitoring (wat gebeurt er nu) en prediction (wat gaat er misschien gebeuren). En uiteindelijk gaat het naar prescription (hoe zorgen we dat het gebeurt). Dus het gedrag sturen, bijvoorbeeld op het doen van een aankoop.
Dat was de rode draad in de lezingen die hoofdredacteuren en marketeers 6 juni gaven tijdens het Magazine Media Café in de Amsterdamse Balie.
Willem-Albert Bol, marketingmanager advertising bij De Persgroep, hield nog een warm pleidooi voor print advertenties. Die in de vorm van branded content wat hem betreft een nieuw leven voor de boeg hebben.
De overige sprekers zetten hun geld op digitaal of op zijn minst een combinatie van digitaal en print.
Anne Marije de Vries Lentsch, hoofdredacteur van Hearst-titel Cosmopolitan, liet zien hoe een zeer actieve en permanent bijgestuurde online strategie in korte tijd tot een groot bereik kan leiden en tot een flinke omzet.
Kern is dat er veel content wordt gepubliceerd, alleen dat wat succesvol is en aangepast aan het platform. Waarbij Cosmopolitan zich richt op de millennials.
Sophie Croonen, manager Product & Development bij Sanoma, laat zien wat er allemaal met de daarmee verzamelde big data gebeurt. Het liefste koppelt Croonen het aan data van anderen, om nog meer te weten van consumenten.
En dan gaat het er om dat consumenten uiteindelijk kopen waar Sanoma of de adverteerder op dat moment van af moet. In zichzelf niets nieuws als het om adverteren gaat, maar de gebruikte methodes zijn dat wel.
Meer bij Media Magazine Cafe
Praat mee